2021. október 10., 10:52

Oroszkai Hadtörténeti Múzeum – Militária és régiségbörze

2021. október 9-én újra megtelt élettel az oroszkai Hadtörténeti Múzeum térsége. Az augusztusi Südwind nevű hadtörténeti bemutató, valamint a szeptemberi Veterán Autó Fesztivál után ezúttal régiségbörzén várták az érdeklődőket.

Hadtörténeti Múzeum
Fotó: Kaszmán Zoltán

Amint azt a Hadtörténeti Múzeum titkárától, Juhász Gábortól megtudtuk, a nagy sikerű Südwind hadtörténeti bemutatón kívül más programokkal is igyekeznének a múzeumba csábítani az érdeklődőket.

Ami a régió hasonló rendezvényeit illeti, a lévai bélyeggyűjtő találkozó kínálatában ugyan elő-előfordul némi régiség is, azonban főleg bélyegek és képeslapok vannak fókuszban. Így jött az ötlet, miért ne szervezhetnénk egy militáriát is felvonultató régiségbörzét. Manapság nagyobb a kínálat, mint a kereslet; egyik árus sem keresett be igazán, de jelenleg nem is ezen volt a hangsúly, sokkal inkább azon, hogy egy baráti találkozót hozzunk létre.

Abban bízunk, hogy a múzeum területén egy közösségi tér is ki fog alakulni, ahol különböző alkalmak során bizonyos rendszerességgel találkozni tudnának az emberek”

– fogalmazta meg Juhász Gábor, majd a szombat délelőtti rendezvénnyel kapcsolatosan hozzátette:

Érkeztek árusok Besztercebányáról, Zólyomból és Rózsahegyről, de jelen voltak csehországiak és magyarországiak is. Összesen közel száz ember fordult meg itt a délelőtt folyamán. A zsibvásár jellegű rendezvényen valaki kerékpárokat hozott, de árultak sok más mellett kerámiát, üvegeket, konyhai eszközöket, régi használati tárgyakat is.

Juhász Gábor könyveket, míg az intézmény igazgatója, Zsákovics László fegyveralkatrészeket árusított. A közeljövőben egy kézműves piacot szerveznének, a mintegy háromszáz érdeklődő részvételével zajló szeptemberi veterán autós találkozó sikerén felbuzdulva pedig egy majálist is megálmodtak, aminek keretein belül a keleti blokk veterán autóival vonulnának fel a tágabb régió településein.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.