2022. szeptember 15., 20:20

Önkormányzati választások – Ipolyság, Zselíz és Léva jelöltjei

Hat héttel az október 29-i önkormányzati választások előtt annak jártunk utána, hogy a Lévai járás három városában, Ipolyságon, Zselízen és Léván kik indulnak a településvezetői és a képviselői tisztségekért.

Választási bilboard, Szövetség, 2022
Fotó: Dunajszky Éva

Ipolyságon négyen pályáznak a polgármesterségre; a jelenlegi városvezető Štefan Gregor mellett függetlenként Szőllősy Péter és Jozef Šuchter, valamint a Szövetség által támogatott önkormányzati képviselő, Zachar Pál is indul.

tizenkét képviselői székbe összesen huszonöten ülnének be, közülük hatot (Bakai Pétert, Bodzsár Pétert, Bugyi Istvánt, Kürthy Gábort, Nagy Tímeát és Wollent Károlyt) a Szövetség támogat. A jelenlegi testület tagjai közül mindössze négyen jelöltették magukat újra.

Kijelenthető, hogy Zselízen ismét Juhász András lesz a befutó, hiszen nem akadt kihívója. Az ipolyságihoz hasonlóan a Garam menti városban is tizenkét önkormányzati képviselő segítheti a városvezető munkáját.

A testületbe négy évvel ezelőtt hat képviselő került be a Magyar Közösség Pártja színeiben, míg a MOST-HÍD pártot egy fő képviselte. Az itt említett, 2018-ban megválasztott képviselők (Juhász Eszter, Baka Lajos, Csenger Tibor, Csonka Ákos, Kepka Márk, Rák Norbert, Kovács Kázmér) most is megmérettetik magukat; a Szövetség jelöltjei között ott van még Cserba Gabriella és Gubík Zoltán is. A párt kilenc jelöltje közül négyen a politikai közösség tagjai, öten pedig szimpatizánsként állnak rajthoz. A Szövetség zselízi szervezete ezúttal is támogatja Juhász András polgármestert.

A Szövetség által indított jelöltek mellett további tizenegy fő kíván képviselő lenni.

A jelenlegi lévai városvezetőnek, Ján Krtíknek öt kihívója van: Eva Bielik Hajdamárová, Igor Éder, Igor Kúdela, Ervín Szalma és Petra Števková. A huszonnégy tagú testületbe 128 jelölt szeretne bejutni, közülük négyet, Cziria Eriket, Kluchová Lenkát, Jedlička Pétert és Kucsa Richárdot a Szövetség támogat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.