2023. október 7., 20:35

Nyárasdon is megemlékeztek az aradi vértanúk napjáról – KÉPEKKEL

Tegnap a késő délutáni órákban Nyárasd Község Önkormányzata is megtartotta megemlékezését az aradi vértanúk tiszteletére. Az esemény fő szónoka dr. Németh Péter, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének helyettes konzulja volt.

nyarasdon-is-megemlekezesek-az-aradi-vertanuk-napjarol-13
Galéria
+21 kép a galériában
Nyárasdon is megemlékeztek az aradi vértanúk napjáról
Fotó: Lacza Gergely

Elsőként a Nyárasdi Népdalkör és a helyi magyar tannyelvű alapiskola diákjainak műsorát hallgathatta meg az a közel száz érdeklődő, aki kilátogatott a község temetőjébe a Honvéd emlékműhöz, majd Presinszky Károly, az önkormányzat kulturális szakbizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket, ezt követően dr. Németh Péter tartotta meg megemlékező beszédét.

presinszky-karoly
Presinszky Károly
Fotó:  Lacza Gergely

A szónok kiemelte, hogy Haynau rémuralma idején a rögtönítélő hadbíróságok nem sokat teketóriáztak. Embertelen, hideg nyugalommal küldtek halálba a nemzet szabadságáért küzdő hazafiakat, bárkit, aki szólt az igazságról és segítette a magyar szabadságharcot.

A halálos ítéletek értelmi szerzői és azok végrehajtói úgy vélték, hogy a megtorlás elrettentő példaként áll majd a szabadság után áhítozó nemzeteknek, de tévedtek, hisz nem voltak azzal tisztában, hogy a pusztítások, kivégzések, megalázások az elnyomás és bosszúhadjárat ellenére a forradalom és szabadságharc hősei által képviselt értékek kitörölhetetlenül gyökeret vertek a magyarságban”

- húzta alá a helyettes konzul, s egyben leszögezte, hogy a magyar szabadságharc nem csak egy kis európai nemzet függetlenedési vágyáról szólt, hiszen sokféle származású katona közös küzdelme is folyt az európai szabadságért.

dr.-nemeth-peter
Dr. Németh Péter
Fotó:  Lacza Gergely
Az aradi vértanúk a kényelem helyett a küzdelem mellett tették le voksukat, ki mertek törni a kor szellemének fogságából, a megújulást választották, és megmutatták, hogy amikor összefogunk és cselekvő magyarokká válunk, akkor csodákra vagyunk képesek. Tettükkel a magyar nemzetet a modern kor szabadságszerető népei közé emelték. Áldozatok és hősök is voltak egyben, áldozatai annak a hatalomnak, amely nem nézte jó szemmel a nemzeti önrendelkezési törekvéseket, nem bírta elfogadni a szabadságszerető népek óhaját. Hősök, mert mindazt, amit tettek, nem önös érdekből cselekedték”

- mondta Németh Péter és leszögezte, hogy a szabadságharc a leverése ellenére sem volt hiábavaló küzdelem, mert a forradalom előtti állapotokat már nem lehetett visszaállítani és Magyarország elindult a polgári fejlődés útján.

nyarasdon-is-megemlekezesek-az-aradi-vertanuk-napjarol-05
Nyárasdon is megemlékeztek az aradi vértanúk napjáról
Fotó:  Lacza Gergely
Nekünk, magyaroknak nehéz sorsot szánt a történelem, de mi sohasem adtuk fel. Nem egyszer csak magunkra számíthattunk, s nemcsak saját nemzetünket, de Európát is nekünk kellett megvédenünk, ahogy most is. Mindig tettük a dolgunkat, nem ijedtünk meg a küzdelmektől, kiálltunk értékeink mellett, ahogy ma is. Az emlékezés a múltról, a jelenről és a jövőről szól”

- figyelmeztetett Németh. Ezt az utolsó mondatot emelte ki rövid összegzésében Presinszky Károly is, aki örömét fejezte ki, hogy sok fiatal is kilátogatott a rendezvényre, hiszen fontos, hogy magával vigye ezeket a gondolatokat, egyrészt emlékezésként, másrészt a jelen körülményeihez kapcsolódó reflektálásként, harmadrészt pedig a jövőre vonatkozó intelemként.

nyarasdon-is-megemlekezesek-az-aradi-vertanuk-napjarol-06
Nyárasdon is megemlékeztek az aradi vértanúk napjáról
Fotó:  Lacza Gergely

Ezután Németh Péter helyettes konzul és Bacsó László, Nyárasd község polgármestere, valamint a település szervezeteinek képviselői helyezték el koszorúikat a Honvéd emlékműnél. A megemlékezés végén az egybegyűltek közösen énekelték el a Himnuszt.

nyarasdon-is-megemlekezesek-az-aradi-vertanuk-napjarol-07
Nyárasdon is megemlékeztek az aradi vértanúk napjáról
Fotó:  Lacza Gergely
dr.-nemeth-peter
Galéria
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.