Népszámlálás 2021: Gömöri falvak 20 százalék alatt

2021. március 22., 18:01
Virsinszky Tamás

A legfrissebb adatok szerint eddig a lakosság több mint 71 százaléka, körülbelül 4 millió ember töltötte ki az elektronikus népszámlálási íveket. Egyes gömöri falvakban azonban lényegesen elmarad ez az arány, helyenként még a 20 százalékot sem éri el. 

Fotó: googlemaps.com

Jasmína Stauder, a 2021-es népszámlálás szóvivőjének legutóbbi tájékoztatása szerint a legtöbben Zsolna megyében (75,5%) töltötték ki a népszámlálási íveket, míg Besztercebánya (65%) és Kassa megyében (63%) a legkevesebben. 

Egy hónap elteltével néhány településen nagyon szépen halad a népszámlálás, néhány önkormányzatnak viszont fel kell készülnie, hogy népszámlálási asszisztensekre lesz szükség a sikeres lebonyolításhoz 

- értékelte a helyzetet a TASR állami hírügynökségnek Stauder.

Besztercebánya megyéből a legrosszabbul három gömöri település áll, mindhárom község a Rimaszombati járásban található. A zömében romák által lakott Baracában eddig a lakosság 15,2 százalékát, Szútorban a 14 százalékát, míg Gömörlipócon (Lipovec) mindössze 10 százalékát vették nyilvántartásba.

A megye városaiban átlagosan 67 százalékos az eddigi részvétel, a legalacsonyabb Füleken, ahol 52,2 százalékon áll a mutató, Rimaszombatban és Losoncon már a múlt héten meghaladta a 60 százalékot.

Az elektronikus népszámlálás február 15-én kezdődött és március 31-ig tart, ezt követően kezdődik az asszisztált népszámlálás, amely áprilistól október végéig. A törvények szerint a népszámláláson való részvétel kötelező, elmulasztásáért 25-től 250 euróig terjedő bírságot szabhat ki az adott település. A polgárok minden szükséges információt megtalálnak a www.scitanie.sk oldalon.

Kövesse facebook oldalunkat is!