2023. június 3., 17:09

Nemzetközi borverseny a bélai kastélyban - KÉPEKKEL

A Danube Wine Challenge nemzetközi borverseny fő célja, hogy elsősorban azon országok boraira irányítsa a figyelmet, amelyeken a Duna és mellékfolyói átfolynak és amelyek közös történelmi, kulturális, borászati és gasztronómiai hagyományokkal rendelkeznek.

1-bela-borverseny.jpg
Fotó: Bokor Klára

Edita Ďuráčová borász és nemzetközi kóstoló, a verseny igazgatója elmondta, borversenyükre a világ minden tájáról érkeznek borok. A nemzetközi verseny rendkívüli és egyedülálló lehetőséget biztosít a világ különböző régióiból származó borok összehasonlítására, amelyeket a különböző talaj- és éghajlati adottságok, de a szőlőtermesztés és bortermelés stílusának változatossága is megkülönböztet egymástól.

Danube Wine Challenge
Edita Ďuráčová borász és nemzetközi kóstoló, a verseny igazgatója
Fotó:  Bokor Klára
A régió borai minőségben szilárdan lehorgonyoztak a közép-európai térségben. Ez már a verseny 10. évadja, de csak 2019-től lett a Danube Wine Challenge nemzetközivé, amikor a Párizsban székelő OIV, vagyis a Nemzetközi Szőlő- és Borszervezet vállalt védnökséget a borverseny felett. Az idei versenyre Chilétől Dél-Afrikáig, 16 országból érkeztek borminták, pontosan 623”

– fejtette ki  a verseny igazgatója.

Danube Wine Challenge
Nemzetközi zsűri bírálja el a borokat
Fotó:  Bokor Klára

Kitért arra is, 0-tól 100 pontig értékelheti a zsűri a borokat, ebből számolnak átlagot. 85 ponttól 88,9 pontig ezüstérmet, 89 ponttól 92,9 pontig aranyérmet, 93 ponttól pedig nagy aranyérmet kapnak a borok.

A verseny harmadik napján, amely éppen ma tart, a legtapasztaltabb kóstolók újra értékelik a legmagasabbra értékelt borokat, ekkor dől el, kié a győztes minta. Az eredményeket majd június 16-án teszik közzé honlapjukon.
Danube Wine Challenge
Fotó:  Bokor Klára
Danube Wine Challenge
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.