2021. május 20., 14:34

Nem számítanak további áradásra Kelet-Szlovákiában a vízügyi szakemberek

Az időjárás-előrejelzés alapján a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat arra számít, csökkenni fog vagy legalábbis nem emelkedik tovább a folyók, patakok vízszintje csütörtökön Kelet-Szlovákiában.

Garam, áradás, árvíz
Fotó: TASR
Az éjszaka folyamán enyhe emelkedés volt tapasztalható néhány kelet-szlovákiai vízfolyás esetében. Ezt a tegnapi légköri csapadék és a vízgyűjtő terület egyes geológiai rétegei telítettségének kombinációja okozta

– magyarázta Marián Bocák, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) vezérigazgatójának szóvivője.

Hozzátette,

jelenleg Kelet-Szlovákiában a folyók, patakok tetőznek vagy csökken a szintjük.

A vízgazdálkodási vállalat figyelemmel kíséri a helyzet alakulását. Tegnap este, illetve múlt éjjel 94 munkatársuk volt kint terepen, 50 munkagéppel végeztek mentési és árvízvédelmi munkálatokat, amihez 190 tonna zúzott követ használtak fel.

A magas vízszintre való tekintettel egyelőre még lehetetlen pontosan felmérni az árvíz által okozott károk nagyságát, sem azoknak a helyreállítási munkálatoknak a költségeit, amelyeket a vízgazdálkodási vállalat elvégzett azokon a területeken, ahol már visszahúzódott a víz

– mondta a szóvivő. Hozzátette, több településen még mindig másod- és harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.