2020. augusztus 30., 16:56

Nem csak a Duna, az összefogás is erős volt

Az 1965-ös nagy dunai árvíz komáromi szakaszán Décsi László vezette és segítette az árvízvédelmi munkálatokat. A 93 éves Laci bácsi úgy mesél az 55 éve történtekről, mintha tegnap lettek volna. Vérében volt a szakma, hiszen mindkét nagyapja és az édesapja is az ár elleni védekezést választotta hivatásul.

 

1965-ben a Komáromi Járási Vízgazdálkodási Igazgatóságon három mérnök dolgozott. Laci bácsi Baros János igazgató műszaki helyettese volt. A kidolgozott árvízvédelmi terv (hogy a 30 kilométernyi árvízvédelmi szakaszon két mérnök dolgozik, akik 12 óránként váltják egymást, mellettük négy technikus és további segéderők) jól hangzott, de csak papíron működött.

Baros János Komárom városvédelmét végezte, a fiatal kolléga kapta a Vágot, ami kevésbé volt veszélyes, Décsi László pedig a Nagy-Duna Csicsótól Karváig terjedő 70 kilométeres szakaszán dolgozott, valamennyien 24 órás szolgálatban. A járás egy fillért nem biztosított az árvízvédelemre. Lett volna mérnök, csak meg kellett volna fizetni, említi a manapság is ismerős okokat Laci bácsi.

– Májusban már látszott, hogy nagy baj lehet, ezért az időseket, az iskolásokat magasabb területre szállították, kitelepítették a földműves-szövetkezeteket, a haszonállatokat, elszállították a nagyobb gépeket, műszaki berendezéseket. A legveszélyesebb hetekben már csak a csendőrök, önkéntes tűzoltók és elöljárók maradtak a községekben. Az utolsó hetekben szereztem egy rozoga vaságyat, ott aludtam a telefonközpontban, hogy mindig kéznél legyek. A nejem mint gyermeknővér dolgozott, s ifjú házas létünkre megesett, hogy egy hétig se láttuk egymást. Ha akart is egy kis ebédet hozni, mire kiért vele, én már az ötödik faluban voltam.

Kilenc árhullám volt

– Ezt kiszámítani nem lehetett – folytatja a mesélést Laci bácsi.

–  Normális viszonyok közt a Nagy-Dunán az árhullám június–július során vonul le. 1965-ben a Duna vízgyűjtő területén rendkívül sok hó esett, és 100–150 milliméter eső naponta. Így március második felében már teljes erővel védekeztünk. Kilenc árhullám vonult le a folyón, az ötödik vitte el a keskeny pati nyári gátat, ami 80 hektár területet védett, a hetedik okozta a nagy pati és csicsói gátszakadást. Július 15-én, a reggeli órákban történt.

Én már fél nyolctól Paton voltam, s láttam, hogy 100 méter hosszúságban ömlik a víz. Ilyenkor nemigen lehet mit tenni. Tízezer hektár került víz alá.

A vezetőséggel abban egyeztünk meg, hogy később, ha lecsökken a vízszint, majd ezen a szakadáson vezetjük vissza, hiszen ez volt a legmélyebb pont. Később úgy is lett.

A nagy szakadás

Pat után két nappal villámcsapásként ért a Kulcsod és Csicsó közti gátszakadás híre. A pontonos katonák kivágták a rezet, hihetetlen gyorsan pontonhidat építettek, kaptunk két helikoptert is. Tartottuk a kapcsolatot Magyarországgal, az ottani illetékesek azt mondták, nekik ilyen jellegű szakítást még sosem sikerült elzárni. Nekünk sem sikerült. 1200-1300 köbméter víz folyt be másodpercenként a 150 méter széles szakaszon, akkora erővel, hogy 18 méter mélyen kimosta a földet a víz sodra. 3 milliárd köbméter víz ömlött rá a területre. Nem voltak embereink a gátakon, a legvégén már kihajtották a szabókat, cipészeket, borbélyokat is.

A töltés olyan volt a sok víztől, mint a lekvár. Tán a vakszerencse vezérelt, mikor egy nyugdíjas bácsira lettem figyelmes, aki a töltésen elsüllyedt a falábával. A vállamon cipeltem biztos helyre, és szigorúan ráparancsoltam, hogy meg ne próbáljon még egyszer segíteni!

decsi-2_copy.jpg

Csicsón 450 teherautó hordta a követ a dévényi kőbányából a szapi és keszi provizórikus kikötőkön keresztül. Akkora bálványokat raktak a teherautóra, hogy néha csak 2-3 darab fért egy 10 tonnás teherautóra, de amint a vízbe engedték, a víz sodrása, mint a gyufaszálat, úgy vágta ki őket. A tengerszerű Dunán alig lehetett tájékozódni, a feletteseim engem szemeltek ki a feladatra. Décsi, te minden fűzfát ismersz a Csallóközben, te leszel a kalauz, mondták. Katonai motorcsónakokkal közlekedtünk, hogy kapcsolatot tartsunk az egyes községekkel.

Ennyi vizet nem lehet csak úgy meginni!

Minden szivattyútelepünk víz alatt volt, ezeket használni nem lehetett. Magyarországról ugyan kaptunk hat speciális szivattyút, de ezek teljesítménye fél köbméter/mp volt. Őszintén, hárommilliárd köbméter vizet fél köbméteres szivattyúval a végítéletig szivattyúzhattuk volna. Az egyetlen valós megoldás a víz visszavezetése volt. Az erre alkalmas legmélyebb pont a Duna Vág felőli oldalán volt, ahol fel kellett robbantani a töltést. Száz mázsa robbanóanyagot raktak a töltésbe, amit távirányítással akartak felrobbantani.

Az első robbantás sikertelen volt, mert a töltésben szinte már semmi szilárd anyag nem volt, a robbanóanyag nem tudta kifejteni a hatását. Szegény bakáknak kézzel kellett újra kifúrniuk a töltetek számára a lyukakat.

A gátat Zsitvatőnél is átvágtuk. Ott nem mertünk robbantani, mert közel volt a szivattyútelep, markológép dolgozta át magát a gáton. A hullámtéren volt egy út is, azt is felrobbantottuk, hogy visszafelé folyjék a víz. Egy hónapig tartott, mire visszament a víz. A lakosság szeptember–októberben tudott visszatérni, néhány iskola pedig csak karácsony táján.

Dokumentáltam az árvizet

Ha összegzem a dolgokat, azt mondom, még egész jól megúsztuk, hiszen haláleset nem történt. Ennek fő oka, hogy időben kitelepítettek mindenkit. Őseink is előrelátóak voltak, a templomok és a temetők szinte kivétel nélkül dombon álltak, bár Megyercsen a templom is víz alá került, amit akkoriban fényképeken dokumentáltam, akárcsak az egész árvizet. Amikor a megyercsi lelkész, Tuba Lajos megtudta, hogy vannak képeim, előhívta őket, kijuttatta Hollandiába, s ezektől megnyílt a hollandusok szíve és bugyellárisa.

decsi-4_copy.jpg

Annyi pénzt küldtek, hogy újra lehetett építeni a templomot. Boldogsággal tölt el a tudat, hogy én is hozzájárultam az új templom építéséhez.

Minden csehszlovák járás kapott egy károsult települést, amit patronált. Onnan küldtek kőművest, ácsot, alapanyagot, hogy segítsenek. A helyreállítások késő ősszel kezdődhettek. Küldtek élelmiszert is, s az állatállomány fokozatosan visszakerült, mikor rendbe hozták az istállókat. A gépeket is visszahozták. De hogy most lenne-e ekkora összetartás az országban? Nem harapnám meg az ujjamat érte.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/35. számában.                        

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.