2020. október 3., 08:49

Néhány éven belül elkészülhet a Párkányt Garamkövesddel, illetve Helembával összekötő bicikliút

Az EuroVelo 6. nemzetközi kerékpárúthoz csatlakozó új szakasz épül a következő években Párkány, Garamkövesd és Helemba között, amely Magyarországon az Ipolydamásd–Letkés szakasszal folytatódik. A kerékpárút a V-A Szlovákia-Magyarország határon átnyúló együttműködési program társfinanszírozásában épül.

Fotó: pixabay.com

„A bírálóbizottság jóváhagyta a Kerékpáros paradicsom közös projektet, amely Ipolydamásd, Párkány és az Ister-Granum EGTC társulás közös pályázata” - erősítette meg Eugen Szabó, Párkány polgármestere.

Az építkezés összköltsége 1,95 millió euró, ebből 1,7 millió a vissza nem térítendő támogatás, amelyet az Interreg programban nyertek el.

Az építkezést közel 170 ezer euróval támogatja Szlovákia és Magyarország illetékes minisztériuma, a pályázók önrésze pedig 85 ezer euró.

Kijelölik a kerékpárutat a Duna töltésén megépített aszfaltúton a párkányi régi komptól a Garam torkolatáig, innen kerékpárút épül a Garam gátján a garamkövesdi hídig, majd a folyó bal partján a falu végéig. A kis forgalmú Garamkövesd-Helemba-szakaszon az országúton jelölik ki a kerékpárutat, ezután egy új épített szakasz következik a közeljövőben elkészülő Ipoly-hídig. A magyarországi oldalon 10 kilométeres kerékpárút épül Ipolydamásd és Letkés között.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.