2023. március 14., 16:21

Négy felvidéki személyiség vehetett át magyar állami kitüntetést a rimaszombati díjátadón

Négy felvidéki magyar személyiséget tüntettek ki a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a magyar nagykövetség és a kassai főkonzulátus által szervezett fogadáson Rimaszombatban.

Magyar állami kitüntetések átadása Rimaszombatban
Galéria
+15 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A Gömör-Kishonti Művelődési Központban (az egykori Iparoskör épületében) tartott ünnepségen Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete köszöntötte a vendégeket. 

Beszédében kiemelte az 1823-as esztendőt, amely kivételesen gazdag termést hozott a magyar kultúra és politikatörténet számára. Ekkor született Petőfi Sándor, Madách Imre és gróf Andrássy Gyula, akik mindannyian egy olyan eseménysor részesei voltak, amelynek tengelyében az 1848-49-es forradalom áll, s amely megteremtette a modern Magyarországot és a modern magyar nemzetet. 

Balogh Csaba, pozsonyi magyar nagykövet
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk
Petőfi és a 19. század nagyjai óta tudjuk, hogy nincs valódi személyes boldogság közösség nélkül, nincs teljes magánéleti vagy szakmai siker a nemzet szabadsága nélkül. Szerelem és szabadság, család és haza, összekapcsolódnak az életünkben" 

– hangsúlyozta Balogh Csaba, rámutatva, hogy nincsen ez másként ma sem. A közösségünk által viselt felelősség ki kell, hogy egészítse az egyéni boldogságunk iránti igényünket. A felelősség pedig a részvételben, a cselekvésben nyilvánul meg. Ünnepi beszéde végén megtiszteltetésnek nevezte, hogy ismét együtt ünnepelhetjük nemzetünk legszebb, leglelkesítőbb pillanatait, majd Isten áldását kérte az egész felvidéki magyar közösségre. 

Magyar állami kitüntetésben részesítettek
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk
A Novák Katalin magyar államfő által odaítélt Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült Balajti Lajos, a Tornaljai Városi Hivatal volt vezetője, Halász Gyula, a felvidéki Garam Menti Néptánc Együttes művészeti vezetője, a Csemadok Lévai Alapszervezetének alelnöke, Palenčárné Csáji Ildikó, a Kassai Polgári Klub elnöke, valamint Zsidó János, a Nagyszombati Főegyházmegye esperese, Nyékvárkonyi Római Katolikus Plébániájának plébánosa.

Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja a díjátadást követően portálunknak elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy most közös helyszínen valósulhatott meg az ünnepi alkalom, a pozsonyi nagykövetség és a kassai főkonzulátus közös szervezésében. "Ezzel szeretnénk kifejezni, hogy mi valóban egységben gondolkozunk, hiszen együtt erő vagyunk, szerteszét pedig gyöngeség. Az, hogy ezen az ünnepen állami kitüntetéseket tudunk átadni, az hosszú évtizedek munkájának az elismerése és itt is szerettük volna megmutatni, hogy az ország keleti, középső és nyugati részéből ugyanúgy elérheti ezt bárki" – tette hozzá a főkonzul.

2023-03-14 Rimaszombat, magyar állami kitüntetések, március 15, 1848–49-es forradalom és szabadságharc,
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.