2021. június 28., 09:59

Napforduló a Dunán

A Párkány és Vidéke Kulturális Társulás a Városi Művelődési Központtal közösen szervezte meg a Duna Nap – Napforduló rendezvényt a Hídőrház udvarán.

DunaNap
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

Európa második leghosszabb folyója a Duna, mellyel a párkányiak élete is összefonódott. Kilenc országon ballag, ha úgy tartja kedve robog keresztül, és hallgat mind a kilenc nevére, de még ókori nevei is fennmaradtak.

DunaNap
Fotó:  Bokor Klára

S amíg nem messze, a Duna csendesen folydogált, Kun Ferenc a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja kultúrtörténeti előadást tartott úgy általában a folyókról.

DunaNap
Kun Ferenc
Fotó:  Bokor Klára
A folyók nevével le lehet írni az egész magyar történelmet, hiszen az Ural Don, Isonzó folyónevek hallatán máris megelevenedik a velük összefonódott történelem”

– emelte ki az előadó. Kitért azokra az irodalmi művekre is, melyeknek valamilyen szinten volt közük a folyókhoz. Elmesélte azt a megható történetet, amikor Kálmán és Józsi, a két Ebedről kitelepített férfi kesergett valahol a magyarországi Duna-parton. „De Józsi, hát hiszen ez az ebedi Duna! – kiáltott fel Kálmán, és mindjárt jobb kedvük lett.”

DunaNap
A Romanimo zenekar
Fotó:  Bokor Klára

Az est további részében Lakatos Mónika és a Cigány Hangok koncertjének lehettünk részesei. Lakatos Mónika a Womex -2020 életműdíjas világzenei előadója. A rendezvényt a Közép-Európai Alap és Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

dunanap-5-copy
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.