2020. január 1., 12:14

Nagytárkányban az óév utolsó napjaiban sem állt meg az élet

A karácsony és az új év közötti napokat általában a pangás jellemzi. Az emberek többsége szabadságát tölti, kipiheni az ünnep fáradalmait. De mint mindenben, itt is akadnak üdítő kivételek. Ezek egyike Nagytárkány,  ahol az óév utolsó napjaiban kifejezetten zajos volt a közösségi élet. 

Galéria
+10 kép a galériában

December 29-én az ungvári Csipkés zenekar látogatott el hozzájuk, hogy megismételjék az első ízben egy évvel korábban tartott táncházat. Az anyagiak előteremtésében a Petőfi Sándor Polgári Társulás Bodrogköz Innovációáért segített, és bár idén sem jöttek el túl sokan, akik szeretik a népzenét és a mozgást, azok ezúttal nemcsak helyből, hanem távolabbról is érkeztek (Királyhelmec, Nagykapos). A remek hangulat pedig adott volt.

A zenekar táncoktatót is hozott magával, így konkrét táncok tanítására is sor került. Igazán jólesett a mozgás az ünnepi falatozások után! A szervező, Marczy Gabriella őszintén reméli, hogy a táncház iránt évről évre nő majd az érdeklődést, hiszen ezzel is hagyományt szeretnének teremteni.

Alig lett vége az egyik rendezvénynek, máris érkeztek a jótékonysági gyűjtés szervezői, hogy elkészítsék a termet a ruhaosztáshoz. A rendezvény az önkormányzat és a helyi Vöröskereszt szervezésében valósult meg, s mintegy 15-20 ember összefogását dicséri. A Vöröskeresztnek a faluban a 9 tagú elnökségen túl 178 tagja van, ezzel a járás legnagyobb alapszervezete.

fotó

Ahogyan a Vöröskereszt új elnöknője, az alig 9 hónappal ezelőtt megválasztott Pollák Éva portálunknak elmondta: idén besegítettek már a diakónia rendezte gyűjtésbe, beszélgetést tartottak Soltész Lászlóval, aki egészségügyi tanácsadást tartott nézőinek, illetve  kérésre EKG-t is készített, amit névre szólóan ki is értékelt. 2020-ban szeretnének mindent megtenni azért, hogy a falu idős polgáraihoz újra önkéntes gondozók járhassanak.

Ami pedig a mostani rendezvényt illeti: több mint 50 zsáknyi  adomány érkezett a kevésbé jó sorsú emberek megsegítésére. Mindenki korlátlanul válogathatott az adományokból, ráadásul egy tál forró lencselevest is kapott.

A 120 személy számára készített levest Takács Éva és Nagy Katalin főzte nagy-nagy szeretettel. A szervezők  örömére a mintegy 25-30 adakozó nemcsak ruhaneművel támogatta a rászorulókat, hanem játékokat, könyveket, néhány bútordarabot is hoztak.

szakacsok.jpg

Marczy Gabriella önkormányzati képviselőnő szerint, aki ebből a rendezvényből is kivette részét, leginkább a lakosság roma tagjai részesültek az adományokban, mert a szegények nagy része szemérmes anyagi helyzetét illetően. Pedig nincs miért szégyenkezniük, hiszen a turkálók ma reneszánszukat élik, és mindannyian vásároltunk már mi is hasonló boltokban.

Végezetül még annyit, hogy  Marczy Péternek és  lányának, Vanesszának köszönhetően a levest azok is megkóstolhatták, akik vagy korukra, vagy betegségükre való tekintettel már nem tudják ellátni magukat. Részükre  az ételt házhoz szállították. 

 

Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.