2023. február 5., 12:03

Nagymegyerért – most már valóban egyetértésben

Soóky Marián, Nagymegyer új polgármestere alig két hónapja került a város élére, és valószínűleg nem unatkozik, mert kissé összekuszálódtak a szálak az előző polgármesteri ciklus idején, az akkori városi elöljáró és a képviselők nem éppen baráti viszonyáról többször is cikkezett a sajtó. Van mit kibogozni tehát.

Soóky Marián
Fotó: Lacza Gergely

Közösen Megyerért – hirdette a kampányában. Ez eddig nem igazán volt így.

Az előző ciklusban sajnos nem igazán volt meg az összhang a polgármester és a képviselő-testület között. November végén azzal szembesültünk, hogy egymillió euróval többet költött a város. Bizonyos tételeknél nyomon követhető a többletkiadás, de olyan tételek is akadtak, amelyek nem is léteztek a költségvetésben. Miután elmérgesedett a helyzet a testület és a polgármester között, az előbbi bizonyos óvintézkedéseket próbált foganatosítani, hogy ne lehessen a végtelenségig költekezni.

Amikor azonban olyan kiadások is megjelentek, amelyeket a képviselő-testület nem hagyott jóvá, nos, az már olyan állapot, amely nem nélkülözhet egy alaposabb szakértői vizsgálatot, így meg is tettük ez ügyben a lépéseket.

Január 25-én harmadszor ülésezett az újonnan megválasztott képviselő-testület. Úgy tudom, az éves költségvetést is sikerült elfogadni. Ezenkívül még milyen fontosabb témák kerültek napirendre?

Valóban, a testület megszavazta a költségvetésünket, ami mindenképpen jó hír, de persze nem jelenti azt, hogy most már minden nagyon egyszerű lesz, mert elég feszített ez a büdzsé.

Soóky Marián
Az önkormányzat nem kevés összeggel támogatja a város által fenntartott létesítményeket
Fotó:  Lacza Gergely

A decemberi ülésünkön már kénytelek voltunk megemelni a kommunális hulladék összegyűjtésének és elszállításának a díját 24 euróról 33-ra, ami nem volt egy drasztikus emelés, de sajnos nem tudtuk elkerülni. Az oktatási és szabadidős szolgáltatások terén is megemelkedtek a költségek, és ezekhez is igazodnunk kellett, így emeltük az iskolai klub és az ebédjegyek árát, az óvodák havi díját, továbbá a zeneiskolában és a szabadidőközpontban is kényszerű áremelések történtek. Mivel jómagam is iskolaigazgató voltam, tudom, hogy ez nagy kiadás a szülők számára.

Az önkormányzat nem kevés összeggel támogatja a város által fenntartott létesítményeket, legyen szó az óvodákról, a szabadidőközpontról, vagy az étkezdékről.

A Janiga József Művészeti Alapiskola e tekintetben viszont egy specifikus eset, ugyanis tavaly vált jogalanyivá, így jelenleg nemcsak az állami normatívából tartja fenn magát, hanem városi hozzájárulásból is.

A városnak februártól Koczkás Beáta az új hivatalvezetője, aki korábban Gúta alpolgármestere volt. Olyasvalakit sikerült megválasztani, akinek megfelelő végzettsége és gyakorlata van.

Az előbb már részben érintettük a hulladékgazdálkodást. Kik végzik ezt a munkát és a város lakosai körében mennyire tudatosult a szelektív hulladékgyűjtés jelentősége?

Van egy városi cégünk, a Nagymegyeri Városi Műszaki Szolgáltató Kft., tehát saját berkeinken belül tudjuk megoldani a hulladék elszállítását az albári szeméttelepre. Hatványozottan figyelünk a szelektív gyűjtésre is, ennek ellenére sajnos még mindig találunk illegális lerakatokat.

Városunk több részén gyűjtőszigetek vannak, külön az üveg-, a műanyag- és a papírhulladéknak, és legújabban már a konyhai hulladékot is gyűjtjük.

Az sem titok, hogy van gyűjtőudvara a városnak, ám egyesek mégsem oda szállítják a szemetet. Ami a szennyvíz elvezetését illeti, ez Nagymegyeren megoldott, a város másik kataszteri területén, Izsapon pedig folyamatban van a csatornahálózat kiépítése. Ez sajnos az egyik olyan projekt a sok közül, ami nagyon elhanyagolt állapotban került az új vezetéshez, és amit záros határidőn belül rendbe szeretnénk tenni.

Közben áttértünk a beruházásokra. Milyen tervek vannak az asztalon?

Az egyik a hővezetékek cseréjét célzó projekt, ami a városi lakáskezelőhöz tartozik. Amit négy év alatt nem sikerült megoldani, arra maradt néhány hét, jobb esetben néhány hónap, mert ha nem végezzük el a munkát a szerződésben kiszabott ideig, akkor sajnos elveszítjük a támogatási összeget és semmilyen garancia nincs arra, hogy a következő tíz évben lesznek ekkora volumenű források. Van még egy projektünk a hivatali épületek felújítására és hőszigetelésére, illetve járdákat szeretnénk építeni.

Pár napja volt a Kaufland üzletlánc nagymegyeri hipermarketének az átadása. Az üzlet „tud magyarul”?

A Kaufland jelenlétét biztosan megérzik majd a városban működő kisebb ipari egységek, viszont nem tudjuk befolyásolni a multik érkezését. Más szempontból viszont örülünk, hogy itt van, mert sok munkahelyet biztosít. Volt egy felajánlásuk is, hogy a megnyitást követően három napon keresztül minden 20 euró feletti vásárlásnál egy eurót a cég a nagymegyeri szabadidőközpontnak ajánl fel, és így 3400 euró jött össze.

Az viszont szembetűnő, hogy az üzlet csak egynyelvű. Azon vagyok, hogy ez változzon.

A vizuális kétnyelvűség hiánya mellett azonban pozitív hír, hogy a hangosbeszélő kétnyelvűen kommunikál. Erre lehet építeni, s bízom benne, hogy pozitív változások lesznek ez ügyben. Az év második felében további üzletegységek megépülése várható, hasonlóan a dunaszerdahelyi bevásárlóközponthoz.

Az utóbbi években az országos politika igyekezett az önkormányzatokra tolni a problémákat, legyen szó víruskezelésről vagy az energiaárak drasztikus emeléséről. Mi az, ami a legaggasztóbb az önkormányzatok működése szempontjából?

A költségvetés mértéke és az energiaárak drasztikus emelkedése közti viszony mindenképpen kihívások elé állít bennünket, de a legdurvább dolog talán a bizonytalanság. Már azt se tudjuk, hogy ténylegesen van-e kormánya az országnak, és ha van, akkor milyen kompetenciákkal rendelkezik. Ugyan elfogadtunk egy költségvetést, de ebben a válságos helyzetben nincsenek normális prognózisok, amelyekhez alkalmazkodni tudnánk, így az is elképzelhető, hogy az év folyamán több esetben módosítanunk kell azt.

Köztudott, hogy a város lélekszáma egy ideje mérhetően fogy. Ez mennyire érinti a magyar iskolákat?

Úgy látjuk, hogy a beíratott elsősök száma nagyjából stagnál, tehát a város fogyatkozó lélekszáma szerencsére még nem tükröződik az iskolák tanulóinak létszámában. Az 50-55 elsős mindig megvan a magyar iskolában, mint ahogy a 25-30 a szlovákban. Nem úgy néz ki, hogy ez a szám emelkedni fog, de bízunk benne, hogy csökkenni sem.

Nem beszéltünk még a kultúráról és a sportról…

Büszke vagyok arra, hogy városunkban nagyon sok társadalmi szervezet működik. Különösen aktív a Csemadok városi alapszervezete. Idén 130 éves a Bárdos Lajos Vegyeskar, az önkéntes tűzoltóegyletünk pedig 140. Nagy híre van a megyeri súlyemelésnek és a birkózásnak. Ez utóbbiban Molnár Zsuzsanna kimagasló eredményeket ér el, és készül az olimpiára. Bízom benne, hogy ő lesz az első megyeri olimpikonunk.

Nagymegyert a legtöbben mégiscsak a fürdővel azonosítják, a turisták mindenképpen…

Jövőre lesz 45 éves a termálfürdő, így ennek méltó megünneplésére szintén készülünk. Ahogy értesültem, nagyobb gond nincs a látogatottsággal, fokozatosan kezdjük elérni azt a szintet, ahol a koronavírus megjelenése előtt voltunk. A korábbi igazgatót a volt polgármester úgy nevezte ki, hogy a képviselő-testület nem hagyta jóvá.

Amikor tavaly november 28-án átvettem a polgármesteri kinevezést, az első lépésem az volt, hogy visszaállítottam a törvényességet.

A testület által is jóváhagyott új igazgató került a fürdő élére Šušík Roland személyében, így lényegében egy csapásra megoldódtak a problémák. Ráadásul az élményfürdőben a napokban befejeződött az információs táblák felújítása és cseréje, így már ismét magyar nyelven is olvashatók a különböző információk. Mindenkit nagy szeretettel várunk!     

Megjelent a Magyar7 hetilap 5. számában.

    

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.