2022. július 9., 11:11

Mozgásszervi robotikus rehabilitáció az érsekújvári kórházban

Az agyi érbetegség, köztük a stroke komoly gond a fejlett országokban. Égetően fontos, hogy a páciensek a felépülés időszakában gyors és hatékony rehabilitációban részesüljenek. Ennek érdekében 2022 áprilisától új robottechnikai gépek állnak a betegek rendelkezésre az érsekújvári egyetemi kórházban.

robotizáció
Fotó: FNsP

A pénteki szakmai fórumon az érdeklődők a gyakorlatban is megismerkedhettek a számítógépes vezérlésű műszerekkel, melyeket a kórház egy határon átnyúló projekt keretén belül szerzett be, együttműködve a magyarországi Batthyány Kázmér Szakkórház és Rendelőintézettel. Daša Viszlayová, a neurológiai klinika főorvosa elmondta, az uniós forrásból a robotikus gépek beszerzésére mintegy 170 ezer eurót tudtak meríteni. Ők az első kórház Szlovákiában, akik ezeket a berendezéseket alkalmazzák.

robotizáció
Fotó:  FNsP
A Lite Gait készülék, mint mobil tehermentesítő rendszer, biztonságot biztosít a betegeknek az állás, az ülés és a járás gyakorlása közben. A készülék állítható, az aszimmetrikus fogyatékosságok korrigálására fejlesztették ki. Az Erigo roboteszköz fokozatosan függőleges helyzetbe hozza a pácienst, előkészíti őt a gyalogos edzésre.

A kórház munkatársai konkrét példákon keresztül is bemutatták a gépek hatékonyságát. Daša Viszlayová főorvos asszony megemlítette azt az esetet, amikor egy 47 éves, autóbalesetet szenvedett férfi került a klinikájukra, agyvérzéssel, mellsérüléssel, jobb oldali bénulással. Mivel az egészségügyi személyzettel csak részlegesen kommunikált, ezért az ő számára a robotikus edzés az egyik legjobb módszer.

robotizáció
Fotó:  FNsP

Három hónapja vannak náluk a gépek eddig 20 páciens esetében használták, s mondhatni nagyon jók a tapasztalatok és az eredmények. A klinika kórlapjai szerint 10-ból 6 betegnél tapasztaltak jelentős javulást a mozgékonyságukban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.