2022. június 19., 19:15

Mórinca néptáncegyüttes 25+1

Nagyszabású, mégis családias hangulatú jubileumi gálaesten ünnepelte a nagykéri Mórinca néptáncegyüttes megalakulásának 25. évfordulóját.

Mórinca Nagykér
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára

A közönséget Száraz László, a helyi Csemadok elnöke köszöntötte.

Száraz László, a nagykéri Csemadok elnöke
Fotó:  Bokor Klára
Száraz László, a nagykéri Csemadok elnöke
Az ünnepséget tavaly terveztük megtartani, ám a járványintézkedések közbeszóltak. Pedig elengedhetetlenek az ünnepek a megemlékezések, mert itt szórványban a legfontosabb teendők közé tartozik, hogy tevékenységünkkel, rendezvényeinkkel támogassuk a magyar közösség megerősödését, az anyanyelvi oktatás választását”

– hangsúlyozta a Csemadok elnöke.

Megemlítette még, jelenleg 40-45 főt számlál a tánccsoport, ami nagy szám ahhoz képest, hogy hány gyermek részesül a faluban magyar oktatásban.

Mórinca Nagykér
Fotó:  Bokor Klára

Szolár Géhry Mónika, a táncosok egyik vezetője mutatta be a néptáncegyüttest.

1996-ban a helyi polgármesteri hivatal és az alapiskola tanárai úgy gondolták, hagyományőrző ifjúsági tánccsoportot kéne alapítani. A gondolatot tett követte, s ezzel olyan táncmozgalmat indítottak el, amely Nagykér nevét a rangos fesztiválokon is megismertette a határon innen és túl. Az évek során a csoportot több neves tánctanár és koreográfus tanította. Az idei év elejétől Süle-Szigeti Levente csatlakozott tanárként Hutura Beátához, aki 2016 óta az együttes művészeti vezetője. Őket segítik a vezetők – Szabó Szilvia, Száraz Erzsébet és jómagam”

– fejtette ki Mónika.

A nagykéri Vegyes Éneklőcsoport
Fotó:  Bokor Klára

A gála műsorát színesítette a Nagykéri Vegyes Éneklőcsoport, huncut bor- és párválasztó dalokkal, a Mórinca citerazenekar, valamint Hutura Beáta művészeti vezető magyarországi csoportja a Babszem. A műsor és az azt követő táncház alatt Bódi Luca és zenekara húzta a talpalávalót.

Mórinca Nagykér
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.