2020. január 22., 13:08

Mint jó borok a hideget, úgy gyűri le Vince a telet

„Ó, Szent Vince, ünnepeden buzgó szívvel kérünk, adjon Isten, bő áldása gazdag termést nékünk. Óvjad kártól, csapásoktól szőlőnket és kertünk, ígérjük, hogy megjobbítjuk bűnnel terhelt lelkünk” –ezzel a kis versikével kezdte Golán Renáta az Ister Granum Regionis Borlovagrend tagja a Vince napi szőlőhegyjárást a kőhídgyarmati pincéknél lévő keresztnél.

Galéria
+12 kép a galériában

A gyülekezőkor még kevesen tudták megalapozni, hogy a jó bor legyőzze a hideget, mert olyan távol esik a falutól a hosszan elhúzódó szőlődomb, hogy oda leginkább autóval lehet kimenni. Aki nem autóval jár, az a majdnem 90 éves Mátyás Lajos bácsi. Ő naponta kikerekezik a messzi szőlőjébe. Mesélte, öt biciklije van, és ha az egyik kifárad, akkor a másikat használja. Meg hogy a szőlőt nem szabad magára hagyni, sőt ott kell véle aludni néha. Arra azonban nem emlékszik, hogy régen Vincekor kimentek volna a szőlőhegyre.

Mészáros László borász szerint a Vince napi szőlőáldás tán azért nem volt szokásban Kőhídgyarmaton, mert a szelíd szőlő kipusztulása után a gazdák már csak direkttermő fajtákat ültettek.

A borászok érdekességként elmesélték, hogy az első világháborúban Olaszországban harcoló kőhídgyarmati katonáknak a harcok közepette még arra is volt gondja, hogy szőlővesszőt hozzanak az ottani ültetvényekről.

Ezeket aztán a hazaérkező katonákról nevezték el, a mai napig ismert például a kisgyula fajta szőlő.

Golán Renáta borász ismertette a szokás történetét, miszerint ezen a napon a boros- és szőlősgazdák kimentek a szőlejükbe a pappal, aki a hegyet körbejárva, megszentelte a négy égtáj szerinti sarkait és széleit.

A gazdák levágtak három szőlővesszőt, majd a Szent János napi szentelt borral megöntözték a tőkét: Aranyos tőke terjedjél, sok jó szőlőt teremjél. A lemetszett vincevesszőt vízbe téve, kihajtatva következtettek a termésre.

„A föld, mely a Szózat szerint a bölcsőnk és sírunk is, csak példás emberi magatartással, önbecsülettel, hagyományaink megőrzésével maradhat a mi féltett otthonunk. Szőlőhegyeink bejárásával, megáldásával, imáinkkal kérjük közösen Szent Vince közbenjárását, hogy kultúrkincseink valamint környezetünk szemünk láttára való hanyatlását el tudjuk kerülni” - emelte ki beszédében a borász asszony.

Nézzünk szét mi is a szőlőhegyen a képek által!

Neviďánský Henrich atya és Golán Renáta borlovag
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.