2024. január 22., 08:34

Mint a jó borok a hideget, Vince úgy gyűri le a telet - KÉPEKKEL

A kőhídgyarmati borászok és szőlősgazdák pár éve felelevenítették a Vince-napi áldás szép szokását, s azóta minden évben kivonulnak a szőlőhegyre, hogy Szent Vince közbenjárását kérjék az eljövendő jó termés érdekében.

Kőhídgyarmat Vince nap
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

A pincejárást szokásosan a keresztnél kezdtük, ahol Golán Renáta az Ister Granum Regionis Borlovagrend helyi tagja köszöntötte ez egybegyűlteket, majd a 93 éves korában nemrég elhunyt borász, Mátyás Lajos bácsi emléke előtt hajtottunk fejet. Lajos bácsi tavaly még kint volt az áldáson, sőt, még a lovaglást is kipróbálta. Ő rengeteg időt töltött a szőlőhegyen, mert vallotta, a szőlőt nem szabad sokáig magára hagyni.

Kőhídgyarmat Vince nap
Fotó:  Bokor Klára
Golán Renáta felidézte, hogy a szőlőtermelő, gazdálkodó közösség hosszú évszázadokon át szőlő megóvó napként tartotta számon Vince napját. Ilyenkor a szőlősgazdák a pappal kimentek a hegyre, vesszőt vágtak, János-napi szenteltborral meglocsolták és a négy égtáj felé megszentelték a szőlőket. Az így kapott Vince-vesszőt vízbe tették, meleg helyen tartották, és a kihajtott vessző szemeiből jósolták meg az az évi szőlőtermést. Ehhez kapcsolódik a pincejárás hagyománya – a borászok egyik pincéből a másikba járva kóstolgatják egymás borait.
Kőhídgyarmat Vince nap
Fotó:  Bokor Klára

„Ezért gyűltünk, mi is ma össze, hogy szőlőhegyünk bejárásával, megáldásával, néhány tőke megmetszésével tanúságot tegyünk arról, hogy megértettük a jelző és hívő szót. Egyben megígérjük, hogy ezt a hagyományt továbbra is őrizzük és átadjuk a fiatalabb generációnak” – emelte ki beszédében Golán Renáta.

Kőhídgyarmat Vince nap
Fotó:  Magát Kati

Ezek után Neviďanský Henrich atya imát mondott és megáldotta a szőlőhegyet, majd a lovaskocsi, és a fiatal lovasok vezetésével a Vince napi menet végig gyalogolt a pincesoron.

Meglátogatták az idei kiválasztott pincéket, ahol a szőlősgazdák elvégezték a „szertartást”, a pap megáldotta az ültetvényt, majd megvendégelték a résztvevőket. A pincejárás végén igazat adtak a mondásnak, a jó borok legyőzik a hideget.
Kőhídgyarmat Vince nap
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.