2021. október 19., 08:20

Minden erőfeszítés számít

A Nagyszombat megye fenntartása alá tartozó Felbári Szociális Intézet dolgozóit nemrég kitüntették a koronavírus-járvány első hullámának időszakában végzett munkájukért. A felbári intézmény működéséről, örömeiről és nehézségeiről Fenes Béla igazgatóval beszélgettünk. 

felbár
Fotó: Reczai Lilla

Az intézmény gyökerei egészen az ’50-es évekig nyúlnak vissza, amikor még nyugdíjas otthonként működött Nyékvárkonyban, az egyik kastélyban. Később vált szociális intézménnyé, amely mentálisan sérült férfiakat látott el. 2003-ban költöztek az új objektumba Felbáron.

Az intézménybe tizennyolc éves kortól vesznek fel, de vannak közöttük olyanok is, akik gyerekotthonból kerültek oda. A különféle betegségben szenvedők, mozgáskorlátozottak és egyéb nehézségekkel küzdő férfi lakók átlagéletkora 50 felett van.
felbár
Fotó:  Reczai Lilla

 

Egy híján száz lakó

Nem könnyű bekerülni az intézménybe, a várólista elég hosszú. A különböző orvosi vizsgálatokkal együtt járó elbírálási procedúra akár heteket, hónapokat is igénybe vehet. Vannak olyan kliensek, akiknek esélyük van az önállóbb, szabadabb életre, ezt pedig a vezetőség is igyekszik minél inkább elősegíteni a számukra. Néhányan segítenek az otthonban dolgozó személyzetnek a konyhán, megterítenek az étteremben, kiosztják a többieknek az ételt, szorgoskodnak a kertben.

A bősi származású Fenes Béla bő két éve került a Felbári Szociális Intézmény igazgatói posztjára. Mint mondta, eltartott egy darabig, míg megszokta új munkahelyét.

– Az elején voltak pillanatok, amikor úgy éreztem, holnap már nem jövök be dolgozni, de aztán nagyon megszerettem a helyet és az embereket. Szeretem a kihívásokat és hajlok arra, hogy új módszereket alkalmazzunk és fejlesszük a lakókat.

Az intézmény életéről, a lakókról és a rendezvényeinkről fotókat osztok meg a közösségi hálón. Néhányan csak így tudják figyelemmel követni a bent történteket,

mert nem mindenki engedheti meg magának, hogy ide utazzon – fogalmaz Fenes Béla.

A fiatal igazgató számára az első és legnagyobb kihívást a felhalmozott adósságok törlesztése jelentette, de mint mondta, ezt az akadályt azóta sikeresen legyőzték. – Ilyen jellegű szociális intézményből huszonegy van Nagyszombat megyében, a felbári az egyik legnagyobb. Egy híján száz lakójuk van, a személyzet hatvannyolc fős. Vannak köztük fiatalok és idősebbek egyaránt, ők gondoskodnak napi szinten a bentlakókról. Amellett, hogy ellátják őket, foglalkoznak velük és a különféle közös programokban is részt vesznek.

felbár
Fotó:  Reczai Lilla
Fejlesztések a koronavírus árnyékában

Számos új helyiséggel gazdagodott az intézmény. Tornatermet alakítottak ki modern felszerelésekkel, biliárd és darts terem is van, amely a szórakozást és az otthonosság érzését próbálja elősegíteni. Műhely, könyvtár, masszázsterem és kápolna szolgálja a lakók teljesebb életét. Nagyszombat megye újabban 155 ezer euróval támogatta az otthon két lépcsőházának a felújítását, az ablakok cseréjét, valamint hat fürdőszoba szebbé tételét. A járvány időszakában és most is rengeteg támogatást kaptak a megyétől, amelyért hálásak, mondta az igazgató.

A 2020-as évet nehezen élték meg, mert a hozzátartozók sem jöhettek látogatni. A vírus is felütötte fejét az otthonban, s volt, hogy lezártak egy-egy emeletet a betegek miatt. Kevésen múlott, hogy ne zárják be az egész otthont. Most már a 99 lakóból 98-an be vannak oltva, és a személyzet nagy része szintén átesett az oltáson.

Az intézménynek számos terve van még a jövőre nézve, hiszen a fiatalos lendület viszi őket előre. Megyei támogatásból szigetelnék az épületet és rendbe hozatnák a tetőt. Szeretnének majd több fiatal egészségügyi dolgozót bevonni ebbe a munkába, így lehetőség nyílna az új generáció kinevelésére, tette hozzá Fenes Béla igazgató.  

Megjelent a Magyar7 2021/41. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.