2022. október 6., 20:30

Mindannyiunknak megvan a helye ebben a világban – Megemlékezés az aradi vértanúkról Pozsonyban

Idén is megemlékeztek a pozsonyi és Pozsony környéki magyarok az aradi vértanúkról. A megemlékezésre hagyományosan a Kecske-kapui evangélikus temetőben, báró Jeszenák János sírboltjánál került sor a Csemadok Városi Választmánya, a Csemadok Ifjúsági Tagozata és a pozsonyi Liszt Intézet szervezésében.

Aradi vértanúk - Pozsony
Galéria
+8 kép a galériában
Koszorúzás báró Jeszenák János sírboltjánál
Fotó: Dunajszky Éva

„Áldom Pozsony lakóit, áldom a megárvuló pozsonyi gyülekezetet, áldom szegény ártatlan gyermekeimet, áldom drága feleségem, a császárt és áldom azokat is, akik elítéltek. Kérem Isten kegyelmét és áldását hazámra, hogy az szabad és boldog legyen” – kezdte ünnepi beszédét a megemlékezésen Nagy Olivér evangélikus lelkész ezzel a Rázga Pál evangélikus mártírlelkész utolsó imádságából vett idézettel, akit a pozsonyi vértanúk egyikeként végeztek ki.

Aradi vértanúk - Pozsony
Idén Nagy Olivér evangélikus lelkész volt az ünnepi szónok
Fotó:  Dunajszky Éva

Nagy Olivér elmondta, nem véletlenül beszél Rázga Pálról, szeretné ugyanis megragadni az alkalmat, hogy egy kérést intézzen a tisztelt emlékezők, illetve illetékesek felé. „Ugyan a Szlovákiai Evangélikus Egyház Püspöki Kara tavalyi budapesti látogatásán a viszonyosság magasztos elvét emlegetve ígéretet tett erre, és az ügy más fórumokon is egyeztetések tárgyát képezi,

a jogtalanul kivégzett vértanú emléktábláját a mai napig nem sikerült visszahelyezni”

– fogalmazott az evangélikus lelkész beszédében hozzáfűzve, annak üres helye ma is mementókén áll az Apácapálya út 22-es száma alatti épület homlokzatán, ahol valaha volt,

„vagy inkább egy tátongó sebhelyként figyelmeztet a kegyeletsértés határát súroló, a helyi magyar közösséget figyelmen kívül hagyó magatartásra”.

Nem elég csak várni

Az ünnepi szónok kiemelte azt is beszédében,  úgy tűnik mintha a nemzet az elmúlt években magára talált volna, mintha a helyére billent volna az egyensúly.

Mindez egy olyan nemzeti kormánynak köszönhető, amely európai szinten is megállja a helyét, kiáll az elszakított területein élőkért, és békéért kiált a szomszédos testvérháború közepette is”

– mondta Nagy Olivér hozzáfűzve, sajnos, a fizikai határok megléte miatt mi, felvidéki magyarok ennek csak közvetett részesei vagyunk. „Sőt megvagyunk fosztva attól a megtartó erőtől, amellyel egy hatékonyabb érdekképviselet bírhatna” – mondta hozzáfűzve, ennek következményei, a közöny, a bizalmatlanság és az őseink által hagyományozott értékektől való eltávolodás sokszor ordító és pusztító.

A Rázga Pálra jellemző áldozatkészséget kell a népben felkelteni és megerősíteni azért, hogy a szabadság, nemzeti egység és függetlenség igaz ügye győzelmet arasson, mondta.

Tudjuk, hogy az aratnivaló az az sok, az alkalmas munkás meg egyre kevesebb, látszólag. De ne adjuk fel a reményt, mert van honnan meríteni. Minden év október 6-án is olya hősökre emlékezünk, akiknek az életüknél is többet ért hazájuk és annak szabadsága, de más népek védelme is”

– mondta.

„Mindannyiunknak megvan a helye ebben a világban, ahova a jó Isten teremtett bennünket. Egy másik jeles felvidéki személyiség, Szentiványi József, a trianoni veszteségeket követően azt mondta: Mindenki maradjon a helyén, s ezek az egyszerű szavak arra indítanak bennünket, hogy vállaljuk fel az Úristentől ránk ruházott feladatainkat, nézzünk szembe azokkal a kihívásokkal, amelyek nemzetünk érdekében arra indítanak bennünket, hogy lépjünk, tegyünk ne csak ennek a közösségnek a megmaradásáért, hanem az egész közép-európai kultúra megmaradásáért is" - zárta ünnepi beszédét Nagy Olivér.

Aradi vértanúk - Pozsony
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is elhelyezte az emlékezés koszorúját a sírboltnál
Fotó:  Dunajszky Éva

Az ünnepi beszéd után sor került a koszorúk elhelyezésére. A megemlékezésen jelen volt Márvány Miklós, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa, Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Mózes Szabolcs alelnök és Sólymos László OT-elnök, valamint Duray Miklós, a SZAKC tiszteletbeli elnöke is.

Történelmi séta a temetőben

Idén rendhagyó módon a megemlékező ünnepséget megelőzte egy történelmi séta a Kecske-kapui Evangélikus Temetőben Görföl Jenő, a Csemadok Országos Választmányának titkára vezetésével.

Aradi vértanúk - Pozsony
A megemlékezés résztvevői
Fotó:  Dunajszky Éva

„A szabadságharc résztvevői, illetve a reformkor néhány jellegzetes alakjának a sírjához látogattunk el az evangélikus temetőben. Ezek közé tartozik Rázga Pál és feleségének a sírja, de megálltunk Szeberényi Lajos sírjánál, aki Petőfi barátja volt, és Pozsonyban jártakor mindig meglátogatta őt a költő” – fogalmazott portálunknak Görföl Jenő. „Ejtettünk néhány szót báró Jeszenák Jánosról, de a síremlékekről és azok állapotáról is” – mondta.

Aradi vértanúk - Pozsony
Megemlékezés Rázga Pál sírjánál
Fotó:  Dunajszky Éva

De megálltak a történelmi séta résztvevői Felicides Lajos negyvennyolcas honvéd síremlékénél is, majd a temetőkápolnánál, Samarjai Károly családi sírboltjánál, aki szintén jóbarátja volt Petőfinek, leveleztek is. „De itt van eltemetve Heckenast Gusztáv is, ugyanabban a kápolnában, ő volt az a nyomdász, akinél a 12 pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták. Végül pedig megálltunk Kanka Károly híres pozsonyi szemészorvos sírjánál, aki Bécsben végezte az egyetemet, de nagyon fiatalon a honvédsereg orvosa lett, majd Görgey alakulatának volt a főorvosa. 1864-ben pedig a pozsonyi országos kórház szemészeti osztályának főorvosává nevezték ki” – tette hozzá Görföl Jenő.

Aradi vértanúk - Pozsony
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.