2024. január 17., 14:02

Mi jöhet még?

Koronavírus-válság, magas energiaárak, alulfinanszírozottság, megnövekedett költségek – az önkormányzatoknak az elmúlt években volt mivel megküzdeniük. Szlovákiában nem telik el úgy év, hogy a kormány ne akasztana újabb kötelezettségeket a nyakukba, miközben pénzügyi forrást nem biztosít hozzá. Ezzel egyébként az ország évek óta folyamatosan megsérti az európai önkormányzatok kartáját, ami ellen a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) már többször felemelte a szavát.

önkormányzatok - Fülek
A füleki városháza
Fotó: Fülek város facebook oldala

Az új Fico-kormány azt ígéri, jobban odafigyel majd az önkormányzatok hangjára. Ez azért is fontos lenne, mert az újabb törvények és kötelezettségek a kisebb településeket gyakorlatilag ellehetetlenítik. Amíg ugyanis egy város az illeték- és adóemelésekkel valahogy pótolja a hiányt, addig egy kis község esetében ez szinte lehetetlen. 

Szerényebb év elé néznek

A mintegy 9949 lakosú Fülek költségvetése 2024-ben 13 millió 200 ezer euró. Összehasonlításképpen jegyezzük meg, tavaly ez az összeg több mint 18 millió 600 ezer euró volt, így idén sokkal szerényebbek lesznek a fejlesztési lehetőségek. Agócs Attila, a város polgármestere úgy tájékoztatott, hogy a költségvetés összeállításakor figyelembe vették az önkormányzatok alulfinanszírozottságát, a magas energiaárakat és a többi megnövekedett költséget is. 

– 2023 december első felében jóváhagytuk a város költségvetését, hiszen fontos, hogy ne ideiglenes költségvetéssel (provizórium) kezdjük az új évet.

A tavalyi év kiadásai jóval magasabbak voltak, mint a 2024-re tervezettek, hiszen 2023-ban 5-6 nagyobb projektet valósítottunk meg, amelyekből az egyik, az iparcsarnok megépítésének a költsége elérte a négymillió eurót.

Valamennyi beruházásunk mögött általában belföldi, határon átnyúló vagy uniós pályázatok álltak. Ez egy 6 milliós beruházási csomagot jelentett, amelyben benne van természetesen a saját forrás és a banki kölcsön is. Megjegyzem, tíz évvel ezelőtt annyi volt a város teljes költségvetése, amennyiért 2023-ban építkeztünk. Nyilván egy ilyen kisváros ezt évről évre nem tudja megismételni, ezért az idei évben sokkal szerényebb fejlesztésekkel számolunk – mondta a polgármester. 

Hozzátette azt is, mivel a pályázatok sok esetben utófinanszírozással működnek, ezért a pályázati pénzek csak később futnak be a város kasszájába. Az iparcsarnok esetében is egy ilyen refundációs folyamat kellős közepén állnak. Abban bíznak, hogy a használatbavételi eljárást követően legkésőbb nyár elejére megérkezik a végső támogatás, ekkor különítik el a fejlesztési költségvetést. 

Ha ezek a refundációs folyamatok lezajlanak, körülbelül 500 ezer eurónyi fejlesztési pénzkeret áll majd rendelkezésre, amit elsősorban pályázatok társfinanszírozására, további tervek kidolgozására és kisebb-nagyobb fejlesztésekre szeretnénk költeni. Viszont az a paradox helyzet áll fönn, hogy míg fejlesztésre viszonylag jól tudtunk külső forrásokat bevonni és aktiválni, addig a saját működési kiadásainkra egyre nehezebb pénzt találni

– magyarázta Fülek polgármestere.

Emelkednek az adók és az illetékek

Az elmúlt években ugyanis Szlovákiában sok olyan törvény született, ami negatívan érintette a részadó rendszert, így a kieső részadót, vagyis a településeknek a jövedelemadóból visszaosztott bevételeket valahogyan pótolniuk kellett. Ezért kényszerültek az önkormányzatok adó- és illetékemelésre. Füleken a helyi adók átlagosan 50 százalékkal lettek magasabbak, a szemétdíj 17,7 százalékkal, azaz évi 7 euróval nőtt. 

– A kommunális hulladék lerakati díja évről évre emelkedik. A törvény pedig elvárja, hogy a hulladékkal kapcsolatos összes kiadást az önkormányzat arra terhelje rá, akitől a szemét származik, vagyis a lakosságra. A lerakatokra vonatkozóan most vezetnek be egy új kötelező feladatot – a kommunális, vagy háztartási hulladék mechanikus biológiai utókezelését. Itt arról van szó, hogy préselik, darálják, kezelik a hulladékot, mielőtt a végső helyére kerül. Az ehhez szükséges berendezéseket már a lerakatok többsége megvásárolta, a törvény hatályba lépése viszont csak 2025-re várható. Tehát ennek a két faktornak, a lerakati díjak automatikus növekedésének és a törvény majdani bevezetésének az előszele, hogy újra emeltük a díjat – magyarázta Agócs Attila. 

Füleken emelkedett az ingatlanadó is. 

 Egy 70 négyzetméteres háromszobás lakás után eddig valamivel több mint 10 eurót fizettek, most pedig valamivel több mint 17 eurót fizetnek majd egy évben. Különböző mértékben emelkedtek az iskolai illetékek is. Míg a művészeti alapiskola és az óvodák havi díja csak 2-3 euróval emelkedik, addig a napközi otthonok illetékét kénytelenek voltunk 7 euróról 15 euró/hónapra emelni.

Eddig a lakosság szociális helyzetére való tekintettel próbáltuk az összeget mesterségesen alacsonyan tartani, a továbbiakban azonban képtelenek vagyunk rá. De természetesen nemcsak emeltünk, hanem megnéztük azt is, hogy hol tudunk spórolni – tette hozzá a polgármester. 

önkormányzatok - Fülek
Fülek madártávlatból
Fotó:  Schnelczer Zoltán

A reprezentációs költségeken takarékoskodnak elsősorban, így idén elmarad a városi bál, a kulturális napokon előnyt élveznek majd a helyi zenekarok, elmaradnak a nagy koncertek, és lefaragták a mediális kiadásokat is. 

Béremelés támogatás nélkül

Hogy milyen rossz helyzetben vannak az önkormányzatok, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kormány az elmúlt hetekben 60 millió euróval segítette ki a településeket. Óriási terhet jelent az alkalmazottak kötelező béremelése is.  

 Egyedül az alapiskolai tanárok megemelt bérére kapunk állami normatív fedezetet, a többit nekünk kell kigazdálkodnunk abból a kevésből, amit kapunk. Az óvodák finanszírozásának a kérdése szintén jól szemlélteti a jelenlegi helyzetet. Néhány évvel ezelőtt bevezették az ötéves gyerekek kötelező óvodalátogatását, viszont ezektől a szülőktől mi, mint önkormányzat nem kérhetünk óvodai illetéket.

Amit viszont az állam ad, nem használhatjuk működésre és energiaköltségre, csak játékok és egyéb segédeszközök megvásárlására. A két füleki óvoda kapacitásának 40-45 százalékát az ötéves gyerekek teszik ki. Négy óvónő vonult most nyugdíjba, és gyakorlatilag azzal, hogy nem vettünk föl a helyükre senkit, össze tudtunk vonni osztályokat, így spóroltunk. Viszont ez csak átmeneti megoldás – hangsúlyozta a polgármester.

Minden centet felhasználnak

A 2024-es évben mintegy 600 ezer euróból gazdálkodhat a 620 lakosú Béna község. Ha azonban minden projekt megvalósítása a tervek szerint halad, a költségvetés megközelíti a 700 ezer eurót. Marcinkó Zoltán polgármester elmondta, ez az összeg az előző évi költségvetéshez képest az EU-s projekteknek köszönhetően lehet több.

– Tavaly a község működési kiadásait sikerült konszolidálni. A jócskán veszteséges közművek (szennyvíztisztító, szennyvízhálózat és vízvezeték) üzemeltetését átadtuk a Közép-szlovákiai Vízműveket Üzemeltető Részvénytársaságnak (Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s.), valamint sikerült a közterület-fenntartásra és községi munkák nagy részére projekteken keresztül alkalmazni a munkásokat. Ebben besegít a községnek a regisztrált szociális vállalkozásunk, a Fortuna Belina közhasznú társaság is.

Az előző évekhez hasonlóan igyekeztünk kihasználni a kisebb összegű támogatásokat is, amelyekkel ugyan sok az adminisztratív munka, azonban a sok kicsi sokra megy. Ahol látok még lehetőséget további konszolidációra, az a hulladékgazdálkodás

– magyarázta Marcinkó Zoltán. 

Az elmúlt években nagyon szerényen tudtak gazdálkodni, szinte úgy kellett minden nagyobb kiadást elővarázsolniuk a költségvetésből vagy más forrásból. Úgy véli, a 2024-es év hozhat ebben némi változást. 

– Öt évre volt szükség a község pénzügyeinek konszolidációjához. A bevételeink legnagyobb részét a részadó jelenti, ami nagyjából 267 ezer euró. Mivel a helyi adók a régió községeivel összehasonlítva alacsonyak voltak, ezért az idei 20 százalékos emeléssel mintegy 20 ezer euró plusz bevétellel számolunk.

Az átruházott iskolai kompetenciákkal együtt kerekítve 367 ezer euró lehet az idei bevételünk, amelyből a helyi kisiskola több mint 160 ezer eurót emészt fel. Így elmondhatjuk, hogy a község bevételeinek majdnem a felét fordítja az iskolára, vagyis a kevés diáklétszámmal működő iskolai intézményünk fenntartása az egyik legnagyobb feladat.

Továbbra is igyekezni fogunk minden centet a lehető legjobban kihasználni. 2024-ben a jegybanki alapkamatok csökkenését és a gazdaság erőteljesebb fejlődését prognosztizálják. Más kérdés, hogy ebből miként tud majd profitálni Szlovákia gazdasága, de bizakodunk, miközben felkészülünk a rosszabb forgatókönyvekre is – zárta Marcinkó Zoltán. 

Jól takarékoskodtak

Medvesalja központi településén, Egyházasbáston 503 lakos él. Tavaly a község 361 ezer euróból gazdálkodott, idén ez az összeg 413 ezer euró. A növekedés a gazdaságban tapasztalható béremeléseknek, a bérleti díjak emelésének és a várható projekteknek köszönhető. 

A községi tulajdonban lévő lakások havi bérleti díja 50 euróról 65 euróra nőtt. Az emelés oka az infláció, és kell egy kis tartalék is, amit a karbantartása és a felújításokra tudunk fordítani.

Továbbá a falu tulajdonában van egy épület, amelyben egy vállalkozó presszót üzemeltet. Ennek háromhavi bérleti díját elengedtük, mert a januártól márciusig tartó időszak egyébként is nagyon gyenge, nincs forgalom, viszont a rezsiköltségeik emelkedtek, ezért nem fenntartható így a vállalkozás. Szerettünk volna nekik ilyen módon is segíteni, ugyanis egy falubelit alkalmaznak, és a község profitál a bérleti díjból. Ha ugyanis bezárnának, az önkormányzatnak kellene fenntartani az épületet. Ezért próbáljuk úgy csinálni, hogy mindenkinek jó legyen – mondta Molnár Richárd.

Hozzátette azt is, hogy két évvel ezelőtt emelték utoljára a szemétdíjat, ezért idén ezt az illetéket nem emelik. Egyházasbástban zsetonos rendszer működik, vagyis mindenki annyi hulladékért fizet, amennyit termel. 

önkormányzatok - Fülek
Molnár Richárd
Fotó:  Molnár Richárd archívuma

– A szemétdíj 17 euró évente. A környékbeli árakhoz viszonyítva ezt is kissé sokallják az emberek, de így tudtuk kiküszöbölni a sok ezer eurós hiányt, ami az előző években felhalmozódott. Egyébként azt vettem észre, hogy az emberek évről évre többet szelektálnak, ennek függvényében kevesebb szemetet kell elvitetni, ezáltal tudnak takarékoskodni – magyarázta. 

A község az elmúlt években jól spórolt, ezért idén nincs szükség megszorításokra. Idén aszfaltozni szeretnének és a község tulajdonában lévő lakásokat felújítani, de tervezik a kultúrház tetőszigetelését, illetve várják a községháza rekonstrukciójára vonatkozó projekt jóváhagyását.

 A szántóföldekért és egyéb területekért járó bérleti díjak emelése révén a korábbi 800 helyett most 1400 euró jön be a falu kasszájába. Az a szerencsénk, hogy csak a kultúrházban fűtünk gázzal, ott is csak alkalmanként, időszaki jelleggel.

A többi épületet, az iskolát, az óvodát, az orvosi rendelőt, a fogorvosi rendelőt, a községházát fával fűtjük. Így a magas gázárak minket nem érintenek. Reméljük a legjobbakat – mondta Molnár Richárd.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/2. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.