2020. március 15., 16:11

Mert március 15-e a szívünkben él

Egyesével, kettesével rakjuk le mécseseinket, virágainkat, koszorúinkat a március 15-i megemlékezések színhelyére, melyek minden településen egyre fényesebben világolnak.

Médialapozó
Szőgyénben Görgei Artúr tábornok mellszobránál

Köbölkúton a Helios Spes polgári társulás három képviselője Árvai Tamás, Árvai Renáta, valamint Siekel István helyi plébánosatya helyezték el a megemlékezés virágait a főtéri parkban lévő kopjafánál.

Tették ezt azután, hogy a templomi magyar és szlovák szentmiséket élő adásban közvetítették a falu lakosainak.

Kürtön is egyre több a virág és a mécses a hősök emlékművénél, hiszen az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc eszméje nem a külsőségekben, de a lelkünkben él mindhalálig.

Szőgyénben napok óta gyűlnek az emlékezés virágai Görgei tábornok mellszobránál. Ma négyen mentek ki a helyszínre: Berényi Kornélia a Szőgyén Öröksége Társulás nevében, Svajcer Antónia a 32. sz. Szent Mihály cserkészcsapat nevében rótta le kegyeletét, díszőrséget állt Leboc Szabolcs a IX. Vörössipkás Zászlóalj Felvidéki Hagyományőrzője, valamint e cikk szerzője is. Csendesen imádkoztunk, emlékeztünk, majd átmentünk a Szent Mihály templomkert cserkész kopjafájához, ahol a szabadságharc gyermekhőseire emlékeztünk.

Berényi Kornélia felidézte, azoknak a bátor fiúknak az életútját, akik 11 - 15 évesen harcoltak nemzetünkért. Többen közülük híres tudósok, közéleti emberek lettek, még mások a csatatéren veszítették el fiatal életüket.

marcius-15-4-copy.jpg
Szőgyén: emlékezés a forradalom gyermekhőseire

Jó néha a csend. Nyugalomban emlékezni, mesélni gyermekeinknek, unokáinknak nemzetről, szabadságról, győztes nagy csatákról. Dicsőség a hősöknek!

+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.