2022. október 15., 14:02

Mennyi figyelem és forrás jut a kultúrára? - polgármestereket kérdeztünk

A súlyosbodó energiaválság komoly fejtörés elé állítja az önkormányzatokat. Városvezetőket kérdeztünk, mennyi forrás jut a nehéz gazdasági helyzetben a kultúrára.

52. Országos Népművészeti Fesztivál
Fotó: Révész Csilla
Pék Zoltán: Magyar rendezvények, előadások is otthonra találtak Pozsonypüspökiben
pék
Pék Zoltán FB-oldala

A most záruló ciklusban nagyobb figyelem jutott a kultúrának a városi önkormányzat részéről, mint a korábbi időszakban - hangsúlyozza Pék Zoltán, Pozsonypüspöki polgármestere.

A pozsonyi városrészben az elmúlt években, amikor ezt a járványhelyzet lehetővé tette, tömegeket vonzó szabadtéri rendezvények, vásárok, kiállítások valósultak meg

- emlékeztet a polgármester.

Pék fontosnak tartja, hogy

Pozsonypüspöki a kultúra támogatása területén ne hagyatkozzon kizárólag a fővárosra, a városrész önkormányzata a saját forrásait beosztva is prioritásként kezelje a rendezvények megszervezését.

Ennek érdekében az önkormányzat támogatókat keresett és vont be, hogy biztosítsa a kulturális rendezvények anyagi fedezetét.

A városrészben nyolc százalékot tesz ki a magyar lakosság aránya. Pék hangsúlyozza,

az elmúlt években törekedtek arra, hogy magyar előadók fellépései, koncertjei, magyar nyelvű színházi előadások is otthonra találjanak Pozsonypüspökiben.

Az energiaválság miatt jelenleg nehezen tervezhetőek a következvő év kiadásai - teszi hozzá Pék, megjegyezve, hogy

az önkormányzat csak jövő év februárjáig tervezhet kötött energiaárakkal.

Mindezek mellett is fontos azonban, hogy az önkormányzat a fenntartói feladatainak biztosítása, az utak, a járdák karbantartása mellett a kultúrára, a lelki táplálékra is áldozzon - húzza alá Pék Zoltán.

Klein Ottokár: Kitüntetett szerep jut a kultúrának Érsekújvárott
klein
Klein Ottokár
Fotó:  Klein Ottokár Fb-oldala

Hosszú évek óta kitüntetett szerep jut a kultúrának Érsekújvárott - mondja Klein Ottokár, a város polgármestere. Klein kiemeli, ez a szerencsés helyzet azért állhatott elő, mert a helyi magyar és szlovák civil szervezetek is rendkívül aktívak a kultúra területén.

A város a kulturális rendezvények megszervezését minden lehetséges módon próbálja elősegíteni, legyen szó az anyagi forrásokról, vagy a rendezvényeknek otthont adó épületek biztosításáról

- teszi hozzá a polgármester.

A városban, bár a pandémia beárnyékolta az elmúlt éveket, rendkívül színes a magyar kulturális élet. Főként a Csemadok jóvoltából revüműsorok, esztrádműsorok, színházi előadások kerülnek megrendezésre, de nem feledkezhetünk meg a helyi iskolák, óvodák csoportjainak fellépéseiről sem - emeli ki Klein.

Az ismert operaénekes városvezető az ünnepek, szüreti mulatságok megszervezése mellett fontosnak tartja, hogy

az elmúlt években Érsekújvár vendégül láthatta a budapesti Operaház és a szentpétervári balett művészeit, de a városban koncerteztek a szlovák filharmonikusok is.

Klein hangsúlyozza, a súlyosbodó energiaválság ellenére továbbra is biztosítottnak látszik a kulturális rendezvények fedezete - ez annak köszönhető, hogy a városi önkormányzat felelősen gazdálkodott.

A polgármester hozzáteszi, a jelenleg tervezés alatt álló jövő évi költségvetésben 80-100 ezer eurót különítenek el a kultúra támogatására.

Ezen felül a városi cégek is támogatják a kulturális rendezvények megszervezését. 

Juhász András: A fesztiválnak köszönhetően országos figyelmet kap Zselíz
Zselízi MKP
Juhász András
Fotó:  Kaszmán Zoltán

Juhász András, Zselíz polgármestere hangsúlyozza, a kulturális fesztiváloknak nagy hagyománya van a városban. Miután 2014-ben polgármesterré választották, a településvezető fontosnak érezte a hagyományok felelevenítését.

A Csemadokkal karöltve az idei évben már ötvenhatodik alkalommal került megrendezésre az Országos Népművészeti Fesztivál

- emeli ki Juhász, hozzátéve, hogy a fesztivál méltó környezetben, a helyi Eszterházy-kastély tövében várta a látogatókat.

A rendezvény megszervezésében az önkormányzat minden segítséget megad a Csemadoknak - húzza alá Juhász, ami jól kamatozik, mert a fesztivál országos figyelmet kap, amit a látogatók nagy száma is bizonyít. 

A fesztivál mellett más rendezvények, programok is színesítik a zselízi kulturális életet, amelyekhez a forrásokat továbbra is meg kell találni

- hangsúlyozza a polgármester. Súlyos gazdasági gondoknak nézünk elébe, de a lakosság nem tehet a kialakult helyzetről, az önkormányzatnak pedig kötelessége biztosítani a városi intézmények működtetésén túl a sportra és a kultúrára szánt forrásokat is - húzza alá Juhász András.

Pataky Károly: A pandémia után különösen fontos a közösségek megerősítése
pataky
Pataky Károly
Fotó:  Pataky Károly Fb-oldala

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere kiemeli, hogy

a most záruló ciklusban pályázati pénzek bevonásával megújulhatott a helyi szabadtéri színpad és a kultúrház is.

A polgármester arra emlékeztet, 2018-ban közel félszáz kulturális rendezvénynek adott otthont Királyhelmec, arányaiban hasonló volt a 2019-es esztendő is.

2020-21-ben már sok esetben improvizálniuk kellett, de a világjárvány ellenére sem maradt el a városban minden kulturális esemény.

A rendezvények közül, ami lehetséges volt, átvitték az online térbe - hangsúlyozza Pataky.

A polgármester kiemeli,

a kulturális élet sokszínűsége Királyhelmecen annak köszönhető, hogy az önkormányzat hosszútávú együttműködést alakított ki a kultúra területén aktív helyi civil szervezetekkel.

Ennek köszönhetően a hagyományos királyhelmeci szüreti ünnepséget, a Bodrogközi Kulturális Fesztivált az idei évben még színesebb programokkal sikerült megszervezni - húzza alá Pataky.

A polgármester bizakodó, hogy a gazdasági válság ellenére is fenntartható lesz a kultúra támogatása a városban.

Pataky szerint a pandémiát követően, amely kényszerűen szétszakította a közösségeket, különösen fontos a rendezvények megtartása, a közösségek megerősítése.

A polgármester megjegyzi, már csak azért is fontos mindez, mert az emberek ki vannak éhezve a kultúrára: a nyári rendezvényekre Királyhelmecen több ezren látogattak ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.