2021. augusztus 5., 07:29

Megvan a rimaszombati ipari park első beruházója

A tervek szerint 430 embernek adna munkát a Ziegler Group nevű német fafeldolgozó cég, amely az épülő rimaszombati ipari parkban telepedik le. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerdán közös sajtótájékoztatót tartott a cég képviselőivel, majd aláírták a mintegy 255 millió euró értékű beruházásról szóló dokumentumot.

Rimaszombat fafeldolgozó

A bajor cég fűrésztelepet és fafeldolgozót épít a város határában létesülendő ipari parkban, ahol a jövőben a rönkfák feldolgozásán túl az építkezési faanyag előállítását is tervezik.

A Ziegler Group egy harmadik generációs családi nagyvállalkozás, amely Németországban 1700 embert foglalkoztat, éves forgalma hozzávetőleg 750 millió euró

– részletezte Sulík. Megjegyezte, hogy a rimaszombati lesz a cég első külföldi befektetése. Német részről a Ziegler Holzindustrie ügyvezetője, Andreas Sandner írta alá a nem nyilvános memorandumot.

Richard Sulík, Andreas Sandner és Boris Kačáni
Richard Sulík, Andreas Sandner és Boris Kačáni (Balról jobbra)
Fotó:  TASR

A cég évi egymillió köbméter fa feldolgozását tervezi, és bár jelenleg hiány van nyersanyagból, a társaság nem aggódik emiatt. Sandner elmondta, tárgyalni fognak a térségbeli erdőtulajdonosokkal és erdőgazdálkodási cégekkel. Sulík hozzátette, jelenleg azért van hiány, mert nagyon sok faanyag megy exportra, de a külföldi befektető letelepedésével megváltozik a helyzet. 

A tervek szerint az üzem építését jövőre kezdenék el, a gyártás egy év múlva, 2023-ban indulhatna. Sulík szerint a céget a vasút közelsége és az R2-es gyorsforgalmi út építése győzte meg. Elkészülése után négysávos út köti össze az ipari parkot a bő 25 kilométerre levő Losonccal.

A Rimaszombatban Szabadka városrész és Kelecsény között megépülő állami ipari park megépítéséről szóló szerződést idén februárban írták alá.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.