2023. január 24., 08:20

Megújult az Isten háza Bajtán

Befejeződött a bajtai Szűz Mária születésének tiszteletére felszentelt templom külső felújítása. A munkálatok a Magyar Templomfelújítási Program keretében valósultak meg.

bajtai-templ.-bokor.jpg
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára

A felújításról Vanda Károly esperesplébánossal és Benkó József polgármesterrel beszélgettünk.

Az atya elmondta, nagyon örülnek a magyar támogatásnak, mert a templom ugyan a 90-es években fel volt újítva, de a harminc év alatt megkopott, a tetőzet is megroggyant kissé. Ráfért már a felújítás.

Vanda Károly esperesplébános és Benkó József polgármester
Vanda Károly esperesplébános és Benkó József polgármester
Fotó:  Bokor Klára

„A templomfelújítási program keretében 35 ezer euró támogatást kaptunk, további 25 ezret pedig az egyházközség tett hozzá. Az egyházi földek bérleti bevételeit, valamint jótékonysági bálon összegyűlt adományokat fordítottuk a felújításra” – részletezte a plébános.

Benkó József polgármestertől megtudtuk, a pályázatírást és a projektdokumentáció elkészítését a község vállalta, sikeressége után pedig kiírták a közbeszerzést. Két cég ajánlatát fogadták el, az egyik a toronyrészt, a másik a falakat és a tetőt újította fel. Új villámhárítókat szereltek fel, valamint egy nagyobb parkoló is épült a templom mellett.

Bajtai templom
Fotó:  Bokor Klára

Az atya és a polgármester elmondták, tavasszal majd önerőből folytatódik a belső tér felújítása, húsvét után pedig újraszentelik a kívül-belül megújult templomot.

„Eleinte furcsa volt a falak élénk, sárgászöld színe a piros cserepes tetővel, de már mindenki megszokta. Templomunk így már messziről felhívja magára a figyelmet” – teszi hozzá mosolyogva az atya.

A templom rövid története:

Az 1713. évi canonica visitáció szerint a templom régi, kőből épült, a szentély és a sekrestyéje boltozott, a hajónak sem boltozata, sem mennyezete nincs. A templom védőszentje Kisboldogasszony, az ő képe van az oltár felett. Kórusa kőből épült, a torony fából van. A falu minden lakosa katolikus. A 1754-es összeírás már azt említi, a templom közel van az összedőléshez. Bajtán a plébánia 1785-ben alakult, addig Szalka filiája volt. 1799-ben a templom tetőzete igen rossz állapotban volt, ezért új tetőzetet kapott. 1872-ben építették át a templomot a mai állapotába. 1934-ben a régi talapzatra lett felépítve a főoltár Kovács Franciska hagyatékából. A falakat átfestették, új orgona is került a templomba. 1995-ben ismét külső és belső tatarozás volt a templomon. Talaját új csempével rakták le, ki lettek cserélve a padok, a mellékoltárok és a szembemiséző oltár. Be lett vezetve a villanyfűtás és megjavították az orgonát.

bajtai-templ.3
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.