2023. május 31., 18:18

Megújult az esztergomi bazilika előtti tér

A több mint 300 millió forint értékű állami támogatással megvalósult beruházást az önkormányzat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt-vel és az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft-vel konzorciumban valósította meg.

bazilika-elotti-ter.jpg
Fotó: facebook

Hernádi Ádám Esztergom polgármestere a projekt megvalósulásának bemutatóján elmondta, a bazilika előtti Szent István tér világörökségi várományos helyszín. A beruházással az volt a céljuk, hogy a Várhegyen olyan fejlesztés történjen, ami méltó ehhez a leendő ranghoz és a környezethez.

Úgy gondolom, hogy a látvány önmagáért beszél. Ez pedig tovább erősíti Esztergom turisztikai és marketing értéket, mely által növekedhet a városba látogató vendégek száma”

– jegyezte meg a polgármester.

Hozzátette, a beruházás során rendezték a zöldfelületeket, a felhajtó rámpa két oldalán virágokat, örökzöldeket ültettek, öntözőrendszert építettek ki, korszerűsítették az elektromos hálózatot, valamint megújították a közvilágítást. Továbbá a projekt részeként egy Tourinform Pontot hoztak létre a Várhegyen.

Esztergom-projektbemutató
Suhajda-Molnár Anikó, Hernádi Ádám, Török Csaba és Szekér Zoltán a sajtótájékoztatón
Fotó:  facebook

Suhajda-Molnár Anikó, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese kifejtette, hogy az esztergomi Várhegy ezzel a fejlesztéssel még szorosabban bekapcsolódik a térség turizmusába. Felhívta a figyelmet a Tourinform Pont fontosságára is. Erre azért is volt szükség, mert a turisták sokszor itt szerzik meg az első és utolsó benyomásukat a térségről, hiszen a turisztikai információs irodák már az utazás megkezdése előtt inspiráló kiadványokkal, személyre szabott ajánlataikkal segítik az utazni vágyókat.

Suhajda-Molnár Anikó rámutatott arra is, hogy az év első négy hónapjában, az előző évhez képest 48 százalékkal több külföldi turista látogatott el Esztergomba, valamint a város szálláshelyei tavaly 114 ezer vendéget és 243 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

Dr. Török Csaba, a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház plébániai kormányzója úgy fogalmazott, hogy ezen a ponton a város szívében sajátosan találkozik a történelmi és kulturális örökség, a vallási központ jelleg és természetesen a turizmus. „Esztergom Magyarország fővárosa, legalábbis egyházi értelemben. Ezt pedig a Várhegyen épült Bazilika felirata is mutatja: CAPUT MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE, azaz a magyarországi egyházak feje, anyja, és tanítója .” – jegyezte meg az atya, majd hozzáfűzte, hogy a megújult rámpának hármas fontossága és funkciója van. Az egyik, hogy a főtemplomnak olyan esztétikai kerete, fölvezetése, perspektívája lett, ami valóban méltó. A másik szempont ugyanígy fontos, méghozzá a templom megközelítésének méltó biztosítása. Ez pedig az oldallépcsők fokozatos megújításával, lift kiépítésével, valamint a rámpánál található járdák kiépítésével valósulhatott meg. Az utolsó szempont pedig, ami ezzel összefügg, hogy a Bazilikához koncentrálódó turisztikai forgalom hogyan jelenik meg közvetlen és a tágabb környezetben.

Az esztergomi bazilika látképe
Az esztergomi bazilika látképe
Fotó:  facebook

Utolsóként Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője járult a mikrofonokhoz, aki számadatokkal készült a projekttel kapcsolatban: a rámpa felújítása során 7.300 négyzetméter zöldfelület újult meg, ahol több mint 3.800 darab cserjét és 11.000 darab évelőt telepítettek.

740 négyzetméteren kockakő burkolatú járdafelületet építettek, 470 négyzetméteren szórt burkolat készült, 15 fával zöldült tovább a környezet, 18 darab padot és 3 hulladékgyűjtőt helyeztek ki, valamint 26 kandeláber újult meg. Az új Tourinform Pont kapcsán megtudtuk, hogy több mint 12 négyzetméter alapterületű irodát létesítettek turisztikailag frekventált helyen, bútorokkal, informatikai eszközökkel, valamint az alapinfrastruktúra kiépítésével.

Kiemelte, hogy 7 nyelven (magyar, angol, német, szlovák, lengyel, francia, japán) 30.000 példányszámban Várhegy kiadványt készítettek a turisták könnyebb eligazítása érdekében, továbbá országos online marketing kampányt is megvalósítottak a pályázat keretében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.