2022. december 2., 19:39

Megújult a kisgéresi pincesor

Sajtótájékoztatót követően került sor a határon átnyúló, nagy INTERREG projekt keretén belül megújult kisgéresi pincesor ünnepélyes átadására. 

Megújult kisgéresi pincék
Galéria
+34 kép a galériában
Rák József és Furik Csaba polgármesterek (középen), a közös interreg projekt szimbólumaként elfelézik a szalagot
Fotó: Molnár Gabriella

A nyertes, határon átívelő szlovák-magyar interreg V-A projekt részleteiről, amelynek köszönhetően megújult a kisgéresi pincesor, tavaly már beszámoltunk lapunk olvasóinak. A  "Borturisztikai közösségi és szolgáltatói terek kiépítése a hercegkúti és a kisgéresi történelmi pincesorokon" (röviden csak Wine Cellars, vagyis borospincék) nevet viselő beruházás ünnepélyes átadásának hivatalos része november utolsó napján a kisgéresi kultúrházban zajlott.

Megújult kisgéresi pincék
A kisgéresi alapiskolások
Fotó:  Molnár Gabriella

Barta Pál, a projekt hazai vezetője és egyben a rendezvény házigazdája kiemelt tisztelettel köszöntötte Magyarország Kassai Főkonzulátusa képviseletében Buczkó István elsőbeosztott konzult, Furik Csabát, Kisgéres polgármesterét, valamint Rák Józsefet, Hercegkút első emberét.

Megújult kisgéresi pincék
Az első sorban a sajtótájékoztató díszvendégei
Fotó:  Molnár Gabriella

Furik Csaba örömének adott hangot, hogy a projektnek köszönhetően végre sikerült a pincesor látogatóinak és nem utolsó sorban a  borospincék gazdáinak is a XXI. század követelményeihez méltó, komfortos környezetet biztosítani. Bízik abban, hogy a géresi pincék a fejlesztésnek köszönhetően az eddigieknél is attraktívabb turisztikai célponttá válnak és a közeljövőben még több bor- és helyi ételeket kedvelő ínyenc keresi majd fel őket. Megígérte, a helyieken nem fog múlni, biztos abban, hogy minden erejüket megmozgatják azért, hogy a pincesoron a turisztikai szolgáltatások terén Európában megszokott kiváló minőséget tudják majd biztosítani.

Ahogy mondta, a befejezett fejlesztés eddigi, nagyon pozitív visszajelzései nem csak örömmel töltik el közösségüket, de egyben motivációt is jelentenek a további munkákhoz. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult a projekt sikerességéhez. Elsőként az Európai Únió anyagi támogatását emelte ki (a szlovákiai keretösszeg  441 350,21 euró volt), majd Kassa megye 18 ezer eurós anyagi támogatásán túl külön megköszönte Kassa megye régiós turisztikai fejlesztésekért felelős vezetőjének, Lenka Vargová Jurkovának hathatós szakmai segítségét. Furik a régiófejlesztési ügynökség (RRA) munkatársainak, a kisgéresi polgármesteri hivatalban dolgozóknak, a nagymihályi tervezőiroda mérnökeinek, az építésvezetőnek, a projekt hazai és magyarországi vezetőinek és munkatársaiknak s nem utolsó sorban a kivitelező bodrogközi  STAVAB építőipari vállalatnak is kifejezte köszönetét.

Megújult kisgéresi pincék
Furik Csaba, Kisgéres polgármestere, Kassa megyei képviselő
Fotó:  Molnár Gabriella

Megemlítette még, hogy évtizedekkel ezelőtt, polgármesterré választásakor egy Kisgéresből elszármazott férfi azt tanácsolta neki, hogy valami olyat csináljon, amivel nyomot hagy maga után. Feltette magának a kérdést, hogy az eddig megvalósult falufejlesztések, melyekben vezetőként neki is része lehetett, ilyenek voltak-e és azon meggyőződésének adott hangot, hogy mindenképpen pozitív formában változtatták meg a faluképet, hozzájárulva annak fejlődéséhez. Az ünnepi beszédére készülve a 10-15 évvel ezelőtti fotókat a jelennel összevetve szembesült azzal, hogy néhány dolgot tagadhatatlanul sikerült megvalósítaniuk. Leszögezte, hogy soha nem volt könnyű, jelenleg pedig még nehezebb a falu vezetőségének dolga. Ha nem is tudnak minden igényt kielégíteni, a régi tanácsot megfogadva igyekeznek maradandó értékeken dolgozni. 

Megújult kisgéresi pincék
Magyarország Kassai Főkonzulátusa képviseletében Buczkó István, elsőbeosztott konzul
Fotó:  Molnár Gabriella

A szót átvevő, Buczkó István, elsőbeosztott magyar konzul elmondta, mindig szívesen látogat el az ország legkeletibb szegleteibe. IV. Henrik francia királyt említve, aki szerint Párizs megért egy misét, azt mondta, véleménye szerint Kisgéres mellett minden peremvidéki keleti település ér meg egy misét. Mint elárulta, kisvárdai születésűként, maga is megtapasztalhatta, hogy a központtól távol eső keleti végeknek tagadhatatlanul kevesebb jut. Éppen ezért tartja nagy érdemnek a közös projekt polgármestereinek kezdeményezését. Ahogy mondta, a kassai főkonzulátus mindig örömmel látja az országhatár két oldalán lévő településeknek hasznot hozó együttműködéseket. 

Megújult kisgéresi pincék
Rák József, Hercegkút polgármestere
Fotó:  Molnár Gabriella

Hercegkút polgármestere, Rák József szintén megemlítette, hogy községe minden lakója szeret Kisgéresbe járni. Rövid visszatekintésében elmondta, a két település közti kapcsolat 2011 szeptemberében, a kisgéresi Polyhos borászati polgári társulás elnöke, Géresi Pál pincéjének teraszán, egy baráti beszélgetéssel vette kezdetét.

Az elmúlt 11 év alatt a borudvaron és a történelmi pincesorok felújításán túl a pályázati forrásoknak köszönhetően számos közös együttműködést és rendezvényt, fesztivált is megvalósítottak. Kölcsönösen nyomon követik testvértelepülésük történéseit, látogatják egymás rendezvényeit, együtt fociznak, báloznak. Zárásképpen azt kívánta, hogy mindkét településen betölthessék a fejlesztések a nekik szánt szerepet.

Megújult kisgéresi pincék
A kisgéresi asszonykórus, a Borcsák
Fotó:  Molnár Gabriella
Megújult kisgéresi pincék
Ezennel hivatalosan is átadták az időre befejezett Wine Cellars interreg projektet
Fotó:  Molnár Gabriella

 

Megújult kisgéresi pincék
Galéria
+34 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.