2023. október 31., 10:03

Megújul az ipolysági Mária mennybemenetele templom homlokzata

Még 2023 nyarának végén vette kezdetét az ipolysági Mária mennybemenetele templom felújítása.

Ság
Fotó: Farkas Dániel

Az 1734-ben megépült templom a második világháború idején hatalmas károkat szenvedett; a tornyok kupolái és a padlás is leégett. A károkat az 1955-56. évi nagyjavítások hozták helyre. Az imahely homlokzatát tekintve azóta jelentősebb renoválásra nem is került sor.

A templom bejárata ugyan néhány évvel ezelőtt szépen fel lett újítva, s a koronavírus-járvány idején Hlédik László atya az oltárt is restauráltatta, kívülről még mindig nagyon elszomorító a templom látványa. Az elmúlt ötven évben senki nem jutott el odáig, hogy hozzákezdjen a külső homlokzat felújításához”

– tájékoztatott Ipolyság polgármestere, Zachar Pál, majd így folytatta:

Pár éve elkezdtük összegezni a hiányzó restaurátori kutatásokat, s miután rendbe tettük a Műemlékvédelmi Hivatal dokumentumait, megkezdődhetett a forráskeresés. Minden évben benyújtottuk a pályázatokat, míg végre idén a Közép-európai Alapítvány támogatást ítélt meg a homlokzat felújítására. Fontos hozzátenni, hogy ez nem a város, hanem a plébánia beruházása.”

Mint mondta, a megítélt összeg csak részben fedezi a kiadásokat, így az egyházközség is finanszírozni fogja a projektet, s az is felmerült, hogy a városi költségvetésből is szánnak némi összeget a felújításra. A renoválás első szakasza az oldalsó, vagyis az északi falat érinti, ezt követően a déli oldal kerül sorra. A felújítás a templomtornyok pléheinek újrafestését is magába foglalja, a legnagyobb szakmai kihívást mégis a bejárat felőli homlokzat felújítása fogja jelenteni, amely során restaurátorok munkáját is igénybe veszik. Itt található a művészettörténeti szempontból is egyedülálló bélletes kapu.

„Ipolyság első templomát a premontreiek építették a monostoralapítással egy időben, a XIII. század első felében. Ez a román kori templom a konventépület tőszomszédságában állott. Hiába erődítették, a törökök 1552-ben teljesen elpusztították. Mára csak a kapuzata maradt meg. A mostani templom, amelynek építését 1734-ben fejezték be, építészeti stílusa a reneszánsz és a barokk határán mozog. Egyhajós, amelyet sokszögű szentély zár le. A bejárati, nyugati részen van a két harangtorony, tűhegyes gúlasisakkal. A templom hajójának mennyezetét ún. porosz boltívek osztják három egyenlő részre” – olvasható a plébánia honlapján.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.