2022. március 8., 13:54

Megszámlálják Pozsonyban a hajléktalanokat

A népszámlálás lezajlása után a hajléktalanok számbavételére készülnek Pozsonyban, a jelenlegi nyilvántartások alapján mintegy 4000-en vannak, jelentette ki Dagmar Schmucková fővárosi szóvivő, aki szerint ebbe a számba beletartoznak a lakhatásra szoruló családok és egyedülálló személyek is, illetve a szállókban élők is.

Hajléktalanok
Fotó: TASR

„Jelenleg nem tapasztalunk jelentős növekedést az otthonukat elvesztők számában” – tette hozzá a szóvivő. A város 2021-ben és 2022-ben tervezte a hajléktalanok számbavételét, mivel a legutóbbi megszámlálásukra öt évvel ezelőtt került sor. „A számbavételt azonban a világjárvány miatt elhalasztották, így jövőre tervezzük azt megvalósítani” – fűzte hozzá a szóvivő.

A szóvivő elmondása szerint a pozsonyi hajléktalanok előfordulási helyét főleg a városi rendőrök térképezik fel, és a leginkább érintett helyek közt szerepel a belváros is,

például a Kőtér, a Posta vagy a Ventúr utca, illetve a Szlovák Nemzeti Felkelés tere, pontosabban az emlékmű környéke. De vannak hajléktalanok a Mihály-kapu alatt, a főpályaudvar környékén, legújabban az Új Vásárcsarnok előtti felújított téren jelentek meg, illetve Ligetfaluban, az Újvárosban és Vereknyén is, az elhíresült Pentagon épülete környékén.

A városi rendőrök ok nélkül azonban senkit sem tilthatnak ki a közterekről”

– mondta a szóvivő hozzáfűzve, az általánosan kötelező érvényű szabályok megsértése esetén azonban, mint például nyilvános alkoholfogyasztás vagy köztérszennyezés esetén a rendőrök késedelem nélkül közbeavatkoznak.

A városi rendőrjárőrök rendszeresen kommunikálnak a hajléktalanokkal. „Mindig megpróbálják megvizsgálni, hogy az illetőnek mire van szüksége, és felderíteni a helyzetet.

A megállapítások alapján olyan helyekre vagy non-profit szervezetekhez irányítják a hajléktalant, amelyek segíteni tudnak neki,

és elkötelezettek a hajléktalanokkal való egyéni munkában az élethelyzetük javítása érdekében” – fogalmazott Schmucková.

A panaszok megoldásában a városi rendőrök együttműködnek a városi terepmunkásokkal és az érintett városrész szociális munkásaival is. A terepmunkások munkájának részét képezi az azonnali megoldást igénylő krízishelyzetek megoldása is a lakossági vagy más szervezetek javaslatai alapján. „A legtöbb panaszt a terepmunkások a főváros V-ös körzetében tapasztalják, ezt követi az I-es és a III-as körzet – tette hozzá.

Több új projekt is születik

A szóvivő szerint a város több új projektet is megvalósított, amelyek célja a hajléktalanok megsegítése vagy a hajléktalan állapot közvetlen megszüntetése. A járvány idején például karanténlétesítményt hozott létre, amelyet több mint 300 hajléktalant vett igénybe, és a fertőzöttség visszaszorulása idején krízisszállásként hasznosították a kapacitásait. A város bevezette a hajléktalanok téli krízisrendszerét is.

Pozsony a szlovákiai önkormányzatok közül elsőként kezdte meg a hajléktalanság felszámolását az Első a lakhatás projekt keretén belül,

amelynek első tesztfázisában kilenc lakást különítettek el, és a kezdeti sikereknek köszönhetően ezek számát tovább növelik” – mondta a szóvivő.

A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a városi szállók is kulcsfontosságúak, amelyek öt évre 390 főnek biztosítanak szállást, ebből 190 a gyerek.

„Fontos tényező továbbá a pozsonyi civil szervezetek – a nappali központok, a személyi higiénés központok, a szociális terepmunka és az éjszakai szállások szolgáltatói – által nyújtott segítségnyújtási formák jelentős finanszírozása is.

Átlagosan 800 000 euró értékben finanszírozza a város ezeket a kiemelt szociális szolgáltatásokat”

– jegyezte meg Schmucková. Mint mondta, a város évente több mint 120 ezer eurót oszt szét a hajléktalanság megelőzését és megszüntetését célzó pályázati felhívás keretében.

„A közeljövőben olyan krízisszállások beindítását készítjük elő, amelyek egy természeti katasztrófa vagy súlyos társadalmi esemény után rövid távú menedéket nyújtanak a lakhatási válságba került embereknek. Egy új városi menedékház létrehozásán is dolgozunk, amelyet még ebben az évben meg szeretnénk nyitni” – zárta a szóvivő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.