2023. május 2., 15:40

Megnyílt az új esztergomi piac

Május elsején ünnepélyes keretek közt nyitotta kapuit az új esztergomi piac a belváros szívében, a Simor János utcában. Az 58 piacasztalon és 15 üzlethelyiségben kereskedők kínálják friss házi termékeiket és kézműves cikkeiket.

1-esztergomi-piac.jpg
Fotó: Bokor Klára

Az új piacról a felvidéki származású Vincze Marianna, szakmai vezetővel beszélgetek. Elmondja, Esztergomban nagy hagyománya van a piacnak. A régi felett eljárt az idő, mindenki nagyon várta már az új piac megépültét. A piac háromezer négyzetméter alapterületű, U alakban lett kialakítva, körben vannak a kis boltok és üzlethelyiségek, középütt helyezkednek el a piacasztalok és a terület közepén, egy örökségvédelmi épületben gasztronómiai sarkot alakítottak ki. A piac üzemeltetője a Turisztikai Kft., Szekér Zoltán vezetésével. Ez nagyon szerencsés, mert kül- és belföldről is ide tudják hozni a turistákat. A piachoz 80 parkolóhely is tartozik.

Vincze Marianna
Vincze Marianna
Fotó:  Bokor Klára

Hangsúlyozta, nagyon széles a kínálat, arra törekedtek, hogy minden megvásárolható legyen az esztergomi piacon.

Mindjárt a bejáratnál található a Mi kis boltunk, kínálata a környékbeli kézművesek termékeit fogja össze, van szép virágbolt, biobolt, ahol felvidéki termékeket is árulnak. Kaphatók itt minőségi sajtok, tejtermékek, a savanyúságbolt választéka is különleges, a zöldségesnél folyamatosan tudják biztosítani a friss árut. A lángosos előtt már most sorok állnak, a vad- és halbolt nyitása kissé megcsúszott, de érkeznek hamarosan. Itt jégágyon lesznek kirakva a halak. Nem mindennapi, hogy Esztergomban hozzá lehessen jutni ilyen szép és friss áruhoz. Az Obi hús jelentős szerepet tölt be a piac életében. Mindig nagyon friss áruval jönnek, hajnalban vágnak és reggelre itt van a pultokon a hús. Kapható füstölt áru és a pecsenyéző előtt is szép sor alakult ki, így az első napon. A Lipóti pékség is csatlakozott a piachoz, de az ismert Michelin-csillagos séf, Barna Ádám is nyit itt gasztropubot, azt ígérik, mindenki számára elérhető áron lehet kóstolni különlegességeket

– részletezi Vincze Marianna hozzátéve, a kínálatot még hosszan lehetne sorolni.

Esztergomi piac
Fotó:  Bokor Klára

Kifejti még, a költözéskor minden egyes kereskedővel leültek és átbeszélték a terveket, lehetőségeket. Mindenkinek szerettek volna helyet biztosítani, ami szinte száz százalékban sikerült. Megtudtuk, a piac hatnapos nyitva tartással fog működni – keddtől szombatig a megszokott módon, vasárnapokon pedig tematikus piacot szerveznek. Azt már most lehet tudni, május 14-én régiségvásár lesz, amelynek nagy hagyománya van a városban, május 22-én ruhabörzére várják az érdeklődőket. A gasztroudvart is szeretnék megtölteni élőzenével, kóstolókkal, borestekkel, lesznek gyümölcsnapok, rengeteg ötlet van még a szervezők tarsolyában.

Esztergomi piac
Fotó:  Bokor Klára
Esztergomi piac
Fotó:  Bokor Klára

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.