Meghiúsul a nagy elárasztás Kis-Csallóközben: tucatjával vinné el a víz az engedély nélkül épült ingatlanokat - KÉPRIPORT

2021. május 26., 18:15

Az előzetes ütemterv alapján május 26-án kora délután minden eddiginél több, 120 köbméter víznek kellett volna beömlenie másodpercenként a bősi vízierőmű megépítése óta szenvedő öreg-dunai ágrendszerbe. A természetvédők által régóta szorgalmazott, Ján Budaj minisztersége idején végre megvalósuló nagyszabású elárasztás azonban ebben a formában mégsem valósul meg, mint kiderült, igen prózai okokból. Képriport.

budaj
Pomichal Krisztián
vvb
Fotó:  vvb.sk
Az eredeti ütemterv szerint ma dél körül fokozatos előkészítés után kellett volna tetőznie az elárasztásnak, másodpercenként 120 köbméter víznek kellett volna ömlenie a régóta szomjazó ágrendszerbe. Ez a rengeteg feltételes mód nem véletlen.
budaj
Fotó:  Pomichal Krisztián
A környékbeliek által csak kis vízierőműként emlegetett,  Doborgaz közelében fekvő állomásnál Ján Budaj környezetvédelmi miniszter tartott ma sajtótájékoztatót, meglepően sok érdeklődő előtt. A nagy bejelentés azonban elmaradt, Budaj arról tájékoztatta a jelenlévőket, az előre eltervezett 120 köbméter/mp helyett 90-95 köbméternél több vizet nem tudnak átengedni a felvízcsatornából.
​​
budaj2
Fotó:  Pomichal Krisztián
A miniszter közölte a jelenlévőkkel, négy-öt nappal(!) ezelőtt a vízügyi hatóság szakemberei arról tájékoztatták őt, őrültség lenne az előre eltervezett vízmennyiséget beengedni az ágrendszerbe, az ugyanis elsodorna tucatnyi, Budaj szerint főként Bodak kataszterében található, "valószínűleg illegálisan" felhúzott ingatlant. A tárcavezető közölte, reméli túlzás, de őt arról tájékoztatták, akár 260 ilyen ingatlan is lehet, köztük lakóházak. "Remélem, ez nem igaz!" - közölte a miniszter. Majd hozzátette, most az jön, hogy felderítik és rendezik ezen ingatlanok helyzetét.
víz
Fotó:  Pomichal Krisztián
Így ömlik "90-95" köbméter víz másodpercenként. A Duna régi medre mentén található ágrendszer tele van különleges élőhelyekkel, melyek a vízierőmű megépítése óta, elvágva a rendszeres vízutánpótlástól, már csak árnyékai régi önmaguknak. A BROZ és más természetvédő szervezetek által kiharcolt elárasztás szó szerint új életet vihet a rendkívül értékes területre.
állomás
Fotó:  Pomichal Krisztián
Ami a Dunacsún felé tartó főút egyik oldalán még harsogó forgatag, az az erőmű másik oldalán már csak sebes folyócska. A változás már most szembetűnő az ágrendszerben. Bár nem ez az első elárasztás, sőt, az ágak sosem voltak teljesen elvágva az utánpótlástól, az a vízhozam kevés volt az érdemi változáshoz. Talán majd most!
ágrendszer
Fotó:  Google Maps
Piros ponttal jelölve a kis vízierőmű. A kép közepén látható település Doborgaz, a felvétel jobb felső sarkában, a felvízcsatorna túloldalán Keszölcés "széle" látszik. Az állomástól induló, a kép bal oldalán húzódó, mesterségesen kialakított csatorna vezeti be a vizet az ágrendszerbe. Az illetékesek korábban attól tartottak, a csatorna kőből épült fala nem bírja majd a nagy vízhozamot, de egyelőre úgy tűnik, félelmük alaptalan volt.
​​​​​
vajka ágrendszer
Fotó:  Pomichal Krisztián
Késő tavaszi csendélet Vajkánál. Néhány hete itt szűk egy méterrel volt alacsonyabb a vízszint, mondják a helyiek, akik nagy részt örülnek a friss víznek. "Szeretjük a vizet" - mesélte egy helyi férfi. "Régen, a vízierőmű előtt is normális dolog volt, hogy víz jött az ágrendszerbe. Ez a természet rendje, kell ez a fáknak, hisz ki vannak száradva. Félnünk nincs mitől, a töltés megvéd. Legfeljebb majd megnézzük a pincét, nem áll-e benne víz!"
Hamarosan hosszabb lélegzetvételű riportban is foglalkozunk majd a témával!