2022. április 30., 11:54

Megelevenedett a kőhídgyarmati csata

Hagyományőrző csapatok közreműködésével tegnap este újraélhettük azt az ütközetet, melyet a VII. Hadtest honvédjei vívtak az osztrákok ellen 1849. április 20-án.

1-kohidgyarmati-csata
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

Az ünnepség a templom melletti téren kezdődött, ahol Heiszler Katalin polgármester üdvözölte az egybegyűlteket az 2019-ben felállított Gyarmati ütközet emlékművénél, majd díszlövések és Vesztergám Miklós tárogatójátéka mellett az emlékezők elhelyezték koszorúikat az emlékmű talapzatán.

Gyarmati csata
Fotó:  Bokor Klára

Az emlékezés a falu repterén folytatódott, ahol felvidéki és magyarországi hagyományőrző csapatok részvételével elevenedett meg a győztes Gyarmati ütközet a 33. Tavaszi Hadjárat keretében.

A csapatok felszerelését, ruházatát harci módszereit Vass László hagyományőrző ezredes mutatta be a közönségnek, a csatát pedig Juhász Gyula helytörténész, a Párkányi Városi Múzeum vezetője kommentálta.

Gyarmati csata
Fotó:  Bokor Klára
1849. április 20-án nagy, bátor dolgok történtek falunk határában. A Klapka és Damjanich fényes győzelmével végződött Nagysallói csata után a császári hadak egy része Komárom, a másik része Párkány felé menekült. Gáspár tábornok egy rövid pihenőt engedélyezett a legénység számára, és amikor tovább akart indulni, kapja a hírt, hogy Kőhídgyarmat felől ellenség közeleg. Az pedig nem volt más, mint az április 18-án Esztergomból megindult Franz Wyss generális erős dandárja azzal a feladattal megbízva, hogy a Csata-Bény-Kéménd térségben állítsa meg a Kossuth-felkelőket.

Wyss generális bízva a 2500 főből álló elit seregében, nagy elbizakodással Gáspár tábornok hadosztályára tört. A bátor honvédsereg azonban Kőhídgyarmatnál szétverte az ugyancsak meglepett Wyss dandárját."

Gyarmati csata
Fotó:  Bokor Klára

Juhász Gyula még kitért arra, olyan jelentős személyek harcoltak a gyarmati csatatéren, mint Gáspár András honvédtábornok, Poeltenberg Ernő honvédtábornok, későbbi aradi vértanú, Zámbelly Lajos és Horváth János honvédezredesek, valamint Pongrácz István honvédőrnagy. De maga a fővezér, Görgei Artúr is megjelent a helyszínen, sőt a feljegyzések szerint Gyarmaton is éjszakázott Matus Gergely házában.

A rendezvény nagy sikert aratott, a kamerák forogtak, a fényképezőgépek kattogtak. Szólt a zene, fortyogott a gulyás. Győzelmi tort ültek a késői utódok is. 

7-kohidgyarmati-csata-bokor-copy
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.