2023. május 26., 19:28

Megelégelték a Matica szoborállítását a rimaszombati magyarok - GALÉRIÁVAL

Csendes, méltóságteljes tiltakozást tartottak Rimaszombatban a városi művelődési központ melletti téren, ahol a Matica slovenská pénteken délután avatta fel Vladimir Clementis kommunista és magyarellenes politikus, író szobrát.

Szoboravatás és tiltakozás Rimaszombatban
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk
A tiszolci születésű Vladimír Clementis a második világháború után, 1945-től volt csehszlovák külügyi államtitkár. Ezen funkciójában részt vett a kitelepítések és a lakosságcsere levezénylésében. 1946. február 27-én, a csehszlovák fél képviseletében ő írta alá a hírhedt lakosságcsere-egyezményt. 1951-ben letartóztatták, burzsoá nacionalizmus vádjával. Rudolf Slánský koncepciós perében akasztás általi halálra ítélték és kivégezték, majd 1963-ban rehabilitálták.

Szabó Krisztián, a tiltakozás egyik szervezője elmondta, hogy ez a mai alkalom a kicsúcsosodása annak, amit a Matica már 15 éve művel a városban a szoborpark kapcsán. A személyek kilencven százalékának ráadásul semmilyen kötődése nincs a városhoz. Clementis esetében pedig egy önkényuralmi rendszer képviselőjéről van szó, aki még a szlovákság körében is igencsak kétes megítélésű. A Matica azonban az ilyen kezdeményezéseken keresztül megpróbálja tisztára mosni a nevét.

A mai napon húsz szobornál tartunk, s információink szerint összesen 36 lesz. Ha már most eljutottunk oda, hogy Clementis jön, akkor ki lesz még ezután – netán Jozef Tiso, vagy Edvard Beneš?

– teszi fel a kérdést Szabó Krisztián, hangsúlyozva, hogy ez a tett a józan béketűrésnek a határán túl megy. Elárulta, hogy a csendes tiltakozást civilként és politikai pártok bevonása nélkül szervezték meg. 

Robert Fico érkezik a rimaszombati szoboravatásra

A szobor leleplezését megelőzően egy rövid kultúrműsor és könyvbemutató volt a kultúrházban, amelyen Robert Fico, a Smer-SD elnöke is részt vett. A résztvevők ezután vonultak ki a térre, ahol a szoboravatásra sor került, ekkor azonban már Fico nem volt a mintegy száz fős tömegben. Feltehetően a kultúrház másik, szemközti kijáratán át távozott a helyszínről.

A Matica újabb provokációja és Clementis gaztettei, valamint a kommunizmus szellemiségének és örökségének dicsőítése ellen tiltakozó rimaszombati és környékbeli magyarok a kitelepítésekre utaló bőröndök kihelyezésével és transzparensekkel fejtették ki nemtetszésüket. 
clementis-szoboravatas-es-ellentuntetes-rimaszombatban_03

Hajnovics Márta a tüntetés másik szervezője emlékeztetett, hogy Clementis tevékenységének is "köszönhető" az, hogy mintegy 44 ezer ember lett elhurcolva Csehországba közmunkára, közel 90 ezer ember lett kitelepítve Magyarországra és ezreket hurcoltak el „málenkij robotra” a Szovjetunióba. 

Mi úgy gondoljuk, hogy a múltat le kellene zárni és el kellene indulni a közös jövő felé. Nem a nacionalizmust és sovinizmust kellene előtérbe helyezni, hanem a békéhez vezető utat kell megtalálni. Szoboravatás egy olyan embernek, aki magyarok százezreinek keserítette meg az életét az nem méltó egy olyan városban, ahol a lakosság fele magyar. Az emberi felháborodásunknak akarunk hangot adni, s a néma tiltakozással - az itt élő szlovákok és magyarok nevében - azt szerettük volna kifejezni, hogy mi szeretjük egymást, jól kijövünk és egy békés városban akarunk élni. 

– zárta Hajnovics Márta, aki szerint a szoborparkkal a szlovákok többsége sem ért egyet.

Tóth Zoltán, a Kerecsen Motoros Egyesület elnöke szintén részt vett a tiltakozáson. Mint kifejtette: nekünk, a jelenkor felvidéki magyar emberének nagyon fontos, hogy a múltat ne felejtsük el, azért, hogy a jövőben ne történhessen meg az a gyalázat, ami Vladimir Clementis politizálása alatt megtörtént eleinkkel. „Kötelességünk van a jövendő felé, ami nekem abban nyilvánult meg, hogy eljöttem ide és az egyesületünk nevében is kifejeztem a nemtetszésemet. A jövendőt és a gyermekeinket félteni és óvni kell, hogy soha többé ne történhessen meg ilyen a Felvidéken" – tette hozzá Tóth Zoltán.

clementis-szoboravatas-es-ellentuntetes-rimaszombatban_04
Galéria
+9 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.