2023. január 22., 14:59

Magyarságot erősítő rendezvény - KÉPEKKEL

A XXIV. Felvidéki Magyar Bálon jártunk a Párkányhoz közeli Libádon, amely az egész Kárpát-medencei magyarság találkozóhelye. Két év kihagyás után ez is teltházas volt.

1-magyar-bal-bokor.jpg
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára

A rendezvény főszervezője a kezdetektől Retkes János és családja, szervezőként csatlakozott hozzájuk Zoltai Dániel a Limes Anavum Regionális Honismereti Társulástól.

A vendégek között már 13 éve foglal helyet Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, de állandó vendég a mindenkori magyar párt elnöke is, az idén Forró Krisztián a Szövetség elnöke tisztelt meg jelenlétével. Sajnos, többen a régi vendégek közül már nem lehetnek velünk. Érkeztek vendégek az egész Kárpát-medencéből, a bál könnyed színtere a magyarságot érintő kérdések és célkitűzések megbeszélésének”

– mondta el portálunknak Retkes János.

A vendégeket a bál házigazdája Szilágyi Zoltán köszöntötte, majd elénekeltük nemzeti imánkat Vadkerti Imre, a székely himnuszt pedig Simó Annamária, a „Legszebb erdélyi magyar dal” győztesének vezetésével.

A Felvidék zenei életének meghatározó egyénisége, a Komáromi Lovas Színház művésze, a Kormorán énekese Vadkerti Imre is rendszeres résztvevője a bálnak. Magyarságtudatot erősítő énekszámait állva tapsolta meg a közönség.

Magyar bál Libád
Fotó:  Bokor Klára

Pohárköszöntőt Kövér László magyar házelnök és Forró Krisztián a Szövetség elnöke mondtak, ők voltak a bál védnökei is. Kövér László hangsúlyozta – „Csak az összefogásnak van jövője, s bízom benne, a magyar összefogást, a Szövetséget sikerül nem csak összetartani, de szélesíteni is.” Forró Krisztián is megerősítette, a magyar érdekképviselethez mindannyiunkra szükség van.

Magyar bál Libád
Fotó:  Bokor Klára

A talpalávalót a vajdasági Joker zenekar és Nagy Csomor András és zenekara szolgáltatták. A vacsora ünnepi fogásait a köbölkúti Barus étterem szakácsai készítették, a borokat a soltvadkerti Lantos és a muzslai Zalaba Pincészet kínálatából válogatták. A Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes ifjú táncosai fergeteges bemutatójuk után táncba hívták a közönséget, megalapozva a bál vidám hangulatát.

Magyar bál Libád
Fotó:  Bokor Klára
Magyar bál Libád
Forró Krisztián és Kövér László
Fotó:  Bokor Klára

 

10-magyar-bal-bokor
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.