2023. június 3., 16:08

Magyarnak lenni és maradni: összetartozás napja Éberhardon - VIDEÓKKAL

Százhárom éve, hogy tinta került a trianoni békeszerződésre, amely az akkori Magyarország megcsonkítására adta áldását. Ez a tinta azóta sem száradt be, és vörösen folydogál minden magyar szívben. Mára június 4. a nemzeti összetartozás napjává nemesedett a magyar kormány 2010-es kezdeményezésének köszönhetően. Azt kívánja erősíteni, hogy bár határok választanak el minket, az érdekünk közös. Magyarnak lenni és maradni Európa szívében. 

Ökumenikus istentisztelet Éberhardon
Ökumenikus istentisztelet Éberhardon
Fotó: Tóth Tünde

Az éberhardi Apponyi-kápolnában tartottak ökumenikus istentiszteletet a megemlékezés alkalmából. Zsidó János esperes-plébános és György András református lelkész hirdette az igét és mondott imát, valamint kért isteni áldást nemzetünkre, hogy a megcsonkított fa kizöldüljön, és a rossz jóra forduljon. 

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, az Országgyűlés volt elnöke is tiszteletét tette a megemlékezésen. Kihangsúlyozta, hogy a romániai Torockóról érkezett, ahol Duray-emlészobát avattak a tegnapi nap folyamán, ahova a magyar koronázási ékszereket is szállították, amelyet szintén egy felvidéki magyar díszműlakatos készített. Ez is bizonyítja, mennyire összekapcsol minket magyarságunk és több, mint száz év után is összetartunk.

Beszédében rámutatott Apponyi Albert munkásságára és feltette a kérdést, vajon mit mondana ma Apponyi Albert? Milyen tanácsokkal látná el a magyarságot és mennyiben változott a helyzet 1920. óta? 
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy mi, felvidéki magyarok összetartozásunkat a szeptember 30-i előrehozott választásokon bizonyíthatjuk igazán, ha együtt állunk ki amellett, hogy nekünk, kisebbségen lévő magyaroknak ismét legyen parlamenti képviselete a szlovák törvényhozásban. 
Videó:  ma7

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke is párhuzamokat vont az 1920-aban történtek és napjaink eseményei közt.

Elmondta, nehéz időszak van mögöttünk és komoly megmérettetés áll előttünk. A döntés nemcsak a politikai szereplőkre lesz hatással, hanem minden felvidéki magyar emberre. A kultúra és az identitás pedig olyan fontos tényezők, amelyekkel mozgósítani lehet és kell is a felvidéki magyarokat. 

Videó:  ma7

Zsidó János esperes plébános szerint június 4-e legyen alkalom arra is, hogy engedjük a bennünk lakó lelket és erőt működni nemzetünk virágzására.

Trianont a mai napig sem tudtuk kiheverni, de ha megnézzük népünk történelmét, győztesen kerültünk ki sok megpróbáltatásból, ha megfogtuk egymás kezét. Ha így teszünk, Trianon fölött is győzedelmeskedünk.

Videó:  ma7
Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.