2020. szeptember 15., 19:03

Magyar könyvek a szlovák fővárosban

Kisebbségi kultúránk nem maradhat könyvterjesztés nélkül, hangsúlyozza számos felvidéki értelmiségi és szakember. Pozsonyban ugyanakkor évek óta nincs magyar könyvesbolt, így az itteni könyvbarátoknak máshol kell beszerezniük a szellemi táplálékot.

 

Természetesen nem volt ez mindig így. A pozsonyi magyar könyvesbolt fél évszázadon át szolgálta a magyar kultúrát a szlovák fővárosban. A világirodalom számos klasszikusa mellett a magyar irodalom kitűnő műveit kínálta, emellett a (cseh)szlovákiai magyar irodalmat közvetítette a magyar olvasóknak. Kínálatában jelen voltak a hazai sajtótermékek, irodalmi folyóiratok, hetilapok és napilapok is.

Az 1950-es években alakult magyar könyvesbolt a rendszerváltásig és utána néhány évig kitűnő helyen, a Mihálykapu utca 6. szám alatt várta az olvasókat. Szlovákia egyik legnagyobb, magyar könyveket árusító boltja volt, színes és gazdag választékkal.

Egy 16. századból származó reneszánsz, majd később barokk stílusban átépített polgárház mutatós saroképületében foglalt helyet. 1992-ben röppent fel a hír, hogy az óvárosi önkormányzat be akarja zárni az üzletet. A magyar könyvesbolt megszűnése sokakban felháborodást keltett, aminek az akkori sajtóban is hangot adtak. Az akkori tudósítások kiemelték, hogy az óváros vezetése nem kívánja tovább tűrni a magyar könyvesbolt jelenlétét egy ilyen előnyös, központi helyen, ezért ki akarja szorítani azt a város perifériájára, amihez az első lépés az üzlet ellehetetlenítése, majd felszámolása. A pozsonyi könyvesbolt megmaradásáért aláírást is gyűjtöttek, amelyet rengetek olvasó és szervezet támogatott.

Nincs kultúra könyvek nélkül, és nincs kulturált polgár könyvesbolt nélkül – írta akkoriban Koncsol László. Könyvesbolt nélkül hogyan jutnak el a művelődési eszmék az emberek lassú, az átalakulás gondjaival terhelt tudatába? – tette fel a kérdést. A pozsonyi magyarság, a sok középiskolás és egyetemista, a Pozsonyba látogató vidéki magyarok és magyarországi turisták, s nem utolsósorban azok a szlovákok, akiket a magyar és a felvidéki magyar irodalom érdekel, mind igénylik a magyar könyvesboltot Pozsonyban – hangsúlyozta Koncsol 1992-ben. A magyar könyvesboltban helyet kapott a magyarra fordított szlovák irodalom is, ami a két nemzet közeledését szolgálta.

A pozsonyi könyvesbolt bezárása ellen a Csehszlovákiai Magyar Írók Társasága is tiltakozott. Egy magyar intézmény léte zavarja a városvezetést, és ettől akarták „megvédeni” az Óvárost. A könyvesbolt nem „környezetszennyező” – fogalmazott akkoriban a CSMÍT. A sok tiltakozásnak köszönhetően a Mihálykapu utcai magyar könyvesboltot végül nem zárták be. 1999-ben mégis el kellett költöznie, mert az épület privatizációja után az új bérlő megemelte a bérleti díjat, amit az üzlet fenntartója nem tudott tovább fizetni. A könyvesbolt helyén ma emléktárgyakat árulnak.

Ezután a Május 1. téren, a Csemadok pozsonyi székházának földszintjén nyílt meg a Madách Posonium által bérelt Kultúra Könyvesbolt, ez azonban már nem volt képes akkora forgalmat lebonyolítani. Elejétől kezdve nehéz helyzetben volt.

pozsonyi magyar könyvesbolt

Akkoriban még több pozsonyi könyvesboltban is árultak magyar könyvet. Később Pozsonyban is megjelentek a nagy könyváruházak, amelyek a háttérbe szorították a kis könyvesboltokat. Eleinte ezekben is lehetett magyar könyveket kapni, ma azonban kizárólag a szlovák olvasó igényeit szolgálják ki. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2011-ben a Május 1. téri magyar könyvesbolt is bezárt.

A magyar könyvárusítás terén 2013-ban volt egy újabb próbálkozás. A Pozsonyi Magyar Intézetben (Védcölöp út) működő Café Nappaliban kávé és tea mellett újság, könyv, zene és wifi állt a vendégek rendelkezésére. A könyveket meg is vásárolhatták az érdeklődők.

Emellett a hazai és a magyarországi sajtót, folyóiratokat és magazinokat is olvashatták. Az átadáson Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke emlékeztetett arra, hogy a ’90-es években még több mint 200 könyvesbolt működött Szlovákiában, ahol magyar könyveket árusítottak. Ezek száma azonban évről évre fogyott. 2013-ra országszerte csak 20-25 maradt, és a helyzet azóta sem javult.

Gyakran hangzik el érvként, hogy napjainkban nem rentábilis egy könyvesboltot fenntartani. A Café Nappali szintén a lecsökkent forgalommal küszködött, így végül kénytelen volt bezárni. Azóta nem működik magyar könyvesbolt Pozsonyban.

pozsonyi magyar könyvesbolt

Napjainkban már csak a Panta Rhei könyváruház egyetlen boltja (Posta utca) kínál magyar könyveket, azokat is egy sarokban. Az üzlet ajtaján matrica hirdeti, hogy magyar könyvek is kaphatók, és van magyar nyelven beszélő eladójuk is. A kínálat azonban siralmas.

Leginkább a könnyű, a kommersz és a lektűr dominál, és néhány történelmi kiadvány kivételével minőségi, igényes és szakmai irodalmat nem találni. A többi pozsonyi szlovák könyváruház kínálatában nem találunk magyar könyvet, angolt, németet annál inkább.

Sokan kénytelenek Magyarországra utazni, vagy az ottani könyvesboltokból rendelni magyar könyveket. Mindez sokkal körülményesebb, és ez a helyzet mindinkább a szlovák könyvek felé tereli a magyar olvasót, vagy elidegeníti az olvasástól. Ennek eredménye, hogy mind kevesebben ismerik a kortárs szlovákiai magyar írók nevét és műveit. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/37. számban.

 
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.