2023. május 27., 18:41

Magasabb lesz Pozsonyban a szállásadó, mint Prágában, de emelkedik a menetjegyek ára is

Júliustól a pozsonyi turisták többet fizetnek majd a szállodákban vagy vendégházakban eltöltött éjszakákért. A városi képviselő-testület ugyanis megszavazta a szállásadó emelését, ami azt jelenti, hogy a jelenlegihez képest az Óváros területén az eredeti összeg duplája lesz majd a szállásadó, Pozsony többi részén pedig 70 százalékos az emelés.

szálloda
Fotó: pixabay.com

A főváros a változtatásoktól nagyobb profitot remél – 2023-ban csaknem 1,3 millió euróval többnek kellene ezáltal befolynia a kasszába, mint tavaly. 2024-ben pedig a tervek szerint körülbelül 1,8 millió euróval lesz több a bevétel, írja az Aktuality.sk portál.

A szállodaüzemeltetők diszkriminatívnak és korainak tartják az új változtatásokat.

Elmondásuk szerint nincs gondjuk az adóemeléssel, ám nem értenek egyet azzal, hogy a fővárost két árcsoportra osztják, illetve nem értenek egyet a fix adókulccsal sem, ami az olcsóbb létesítmények számára akár felszámoló hatással is lehet.

De az új, általánosan kötelező érvényű rendelet hatálya is gondot jelent a számukra. A magasabb összegek ugyanis már július elsejétől a városkasszába kerülnek. Sok vendég azonban már előre kifizette a nyári tartózkodását, miközben a szállásadók még a régi árakkal számoltak.

Pozsony drágább, mint Prága

2016 óta eddig a Pozsonyban tartózkodó turisták személyenként és éjszakánként egységesen 1,70 eurós adót fizettek éjszakánként. Az új általánosan kötelező érvényű rendelet azonban előirányozza, hogy a fővárosban ezentúl kétféle összeget szednek majd be. Amennyiben a vendégek az Óváros területén szállnak meg, 3,50 eurót fizetnek éjszakánként, ha a város egyéb részein, akkor csak három eurót.

Az Óvárosra és a többi részre való felosztást diszkriminatívnak tartjuk. Még a szálláshely-szolgáltatást nyújtó külföldi partnerek is kijelentették, hogy Közép-Európában sehol másutt nem létezik ilyen felosztás”

– magyarázza Juraj Marko, a Pozsonyi Szállodaszövetség elnökségi tagja.

Az új pozsonyi szállásadók meghaladják a környező városokban kivetett szállásadókat is. Prágában például éjszakánként 50 cseh koronát fizetnek a turisták, ami jelenlegi árfolyamon megközelítőleg 2,11 eurót tesz ki.

Bécsben pedig másként működik a rendszer – a szállásdíj három százaléka kerül a városkasszába, Budapesten pedig a négy százaléka. Ha nálunk is ilyen modell működne, az átlagos szállásdíjjal számolva, ami a statisztikai hivatal szerint 2023. márciusában 50 euró körül volt, a vendég 1,50 eurós szállásadót fizetne.

Főleg az olcsóbb szállásokat sújtja az új adó

Juraj Marko szerint a szállásadók nem ellenzik elvből a szállásadó emelését. Az új beállítás azonban szerintük nem igazságos, és feleslegesen osztja két zónára a fővárost. Véleménye szerint mindez az olcsóbb szállásokra lesz a legnagyobb hatással, ahol az éjszakánkénti ár valahol tíz-húsz euró között mozog.

Ha egy dolgozónak három euróval többet kell fizetnie az éjszakánként tíz euróba kerülő munkásszállóért, az jelentős különbséget jelent a számára”

– magyarázza hozzátéve, hogy az ilyen jelentős áremelkedés az eredményezheti, hogy illegálisan nyújtják majd ezeket a szolgáltatásokat.

Szerinte éppen ezeknek az olcsóbb szállásoknak kedvezne a bécsi modell, amely alapján a szállás árának már említett három százalékát fizetik az emberek. „Ha 10 eurós szobát rendel, akkor éjszakánként 30 centet fizet ebből (az önkormányzatnak), ha pedig 100 eurósat, akkor három eurót” – fűzte hozzá.

A vendégek vagy a szállodák állják majd a különbséget?

Az új szabályozás július 1-től lép életbe. Sok szálloda azonban előre beszedi a szállásdíjakat, vagy előre meghatározott összegű szerződést köt. Juraj Marko szerint minden későbbi áremelés konfliktusokat okoz és elkedvetleníti az ügyfeleket.

Végeredményben tehát csak két lehetőségük van – vagy megállapodnak az ügyfelekkel a többletbefizetésben, vagy saját pénzből fizetik be a városnak a magasabb adót.

„Vannak leszerződött konferenciáink is több száz fős részvétellel. Ezekben az esetekben akár több ezer eurós árkülönbség is mutatkozhat” – mondta hozzátéve, ha az ügyfelek ki is fizetik a különbözetet, a jövőben megbízhatatlanoknak tartják majd a pozsonyi szállodákat, és inkább számukra árban kedvezőbb városokat választanak majd a rendezvényeiknek. „Ha az ügyfélnek hirtelen 5000 euróval többet kell fizetnie, inkább megszervezi a konferenciát Brünnben” – tette hozzá.

Alacsonyabb bevételek, magasabb árak

Pozsony sorozatos díjemelésekkel próbálja a hiányzó pénzt kiegyenlíteni a költségvetésében. Az ok az infláció és azok a törvények, amelyek jelentős forrásokat vontak el az önkormányzatoktól. A főváros már márciusban jelezte a szállásadó megemelését, de ekkor még csak 64 százalékos emelésről beszélt.

villamos
Fotó:  TASR/AP

A szállásszolgáltatás mellett július 1-jétől a közlekedés is drágább lesz.

Az Integrált Közlekedési Rendszer keretében Pozsony megyében szinte minden tömegközlekedési jegy ára 20 százalékkal megemelkedik. Ez alól kivételt csak a hat és 18 év közötti gyermekek bérletei képeznek. Az áremelés a Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB), az Arriva és a Szlovák Vasúttársaság fuvarozóit is érinti.

Tekintettel a város bevételkieséseire az infláció és az elfogadott törvények miatt, szükséges lépés ez a fővárosi közlekedési szolgáltatások jelenlegi kínálatának, különösen minőségének a megőrzéséhez”

– mondta az áremelések kapcsán Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere.

Mindez pénzben kifejezve azt jelenti, hogy az eddig 90 centbe kerülő félórás menetjegy júliustól 1,10 euróba kerül majd. Az éves bérletért pedig 199 euró helyett 239 eurót kell majd fizetnünk.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.