2023. május 17., 17:51

Losoncon eredtek Petőfi nyomába a zselízi alapiskolások

2023. május 16-án a zselízi alapiskola tanulói meglátogatták a losonci Nógrádi Múzeum és Galériát, valamint a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékházat.

Losonc
Galéria
+3 kép a galériában
a múzeumnál
Fotó: Alapiskola Zselíz

Kedd reggel 46 zselízi tanuló Losonc felé vette az irányt, hogy – a Szövetség a Közös Célokért diákutaztatási programjának keretei között – megtekintse a Petőfit mint lánglelkű költőt bemutató, április 21-én megnyílt tárlatot. A Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállításláncolat egy közös, határon átívelő pályázat keretében öt intézmény közbenjárásával valósul meg: balassagyarmati Palóc Múzeum, szécsényi Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, rimaszombati Gömör-kishonti Múzeum, Füleki Vármúzeum, losonci Nógrádi Múzeum és Galéria. A lánglelkű költő című kiállítás a nagy költő 1845-ös felföldi útjáról készített útirajzait segítségül hívva a szerelmet helyezi a középpontba; ezen belül is a két losonci múzsával, Plachy Vilmával és Weiss Rozáliával való megismerkedése elevenedik meg. 1845-ös losonci tartózkodásakor Petőfi Sándor két költeményben (P…y Vilma kisasszonyhoz, A varróleány) örökítette meg ezt a találkozást.

Petőfi losonci élményei, a két losonci múzsával való megismerkedése, ottani barátai és ismerősei visszaemlékezései jelentik a kapcsolódást a várossal. A kiállítás korabeli tárgyakkal, berendezéssel hivatott megidézni Petőfi losonci látogatásának miliőjét, kiemelve a fontosabb részleteket, megidézve a két múzsa, egy városi kisasszony és egy szegény varróleány életterét, bevezetve a költőt a szerelem magasabb szféráiba, igaz és beteljesült szerelméhez, Szendrey Júliához”

– részletezte Németh Bozó Andrea, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria munkatársa, a kiállítás kurátora.

A költő házasságával párhuzamosan lép be a képbe a forradalom és a szabadságharc tematikája, amely egy újabb kapcsolódási pontot hoz létre a várossal: 1849 nyarán Petőfinek a segesvári ütközetben való eltűnését követően néhány nap különbséggel a szabadságharc leverésére behívott orosz seregek egyike Losonc városát is elpusztította. Ez az esemény város történetének eddigi legtragikusabb fordulója.

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett program során a zselízi felső tagozatos tanulók városnézéssel is egybekötött múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt. Közelről is szemügyre vehették Losonc történelmi épületeit, így például a református templomot és a zsinagógát is.

A diákok hazafelé tartva meglátogatták a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékházat is, ahol a nagy palóc író egykori otthonában nézhettek szét, felidézve Cukri történetét, a bágyi csodát és természetesen Szent Péter esernyőjének sztoriját.

Losonc
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.