2023. február 6., 10:51

Lélektől lélekig Nánán

A régi hagyományt felelevenítve zenés beszélgetésre hívta a Csemadok és a Szülőföldért polgári társulás a nánaiakat és a környékbelieket, hogy jobban megismerjék a községből származó vagy ott élő különleges embereket.

1-nanai-rendezveny.jpg
Jobbról balra, ülő sor: Nyitrai Angelika, Bottyán Szilvia, Pohori Tamás, álló sor: Pál Erik, Dániel Erzsébet, Schrürger Zsuzsa és Mikony Péter
Fotó: Bokor Klára

Dániel Erzsébet szervezőtől megtudtuk, a kétezres évben kezdték bemutatni ezeket a különleges életpályájú embereket, akik valamilyen módon kötődnek a községhez.

Dániel Erzsébet
Dániel Erzsébet
Fotó:  Bokor Klára

„Onnan jött az ötlet, hogy az emberek alig ismerik egymást, az elszármazottakat meg különösképpen nem. Az is nem titkolt szándékunk, hogy olyan embereket állítsunk példaképnek, akik magyar iskolába jártak, elérték, céljukat és emellett tesznek a közösségért is” – mondta el a rendezvényről Dániel Erzsébet. Hozzátette, most azért szervezték zenésre a beszélgetést, mert bemutatásra kerül többek közt a Dallamvilág zenész párosa, akik a farsangi szórakozáshoz a zenét is szolgáltatják.

nánai rendezvény
Fotó:  Bokor Klára

Az összejövetelen résztvevők többet megtudhattak Pohori Tamás vállalkozóról, aki Nána szülöttje. Kőhídgyarmaton él, a köz érdekében ott építette fel a Szent István Egészségközpontot, ahol biobolt és konferenciatermek is találhatók. A központ udvara kézművesműsorok állandó színhelye.

Bemutatkozott a Dallamvilág párosa Schürger Zsuzsa és Mikony Péter, akik már tíz éve élnek a faluban. Prágától Kassáig járják a magyar közösségeket, sikereiket sokan követik. Ők az idáig vezető útról meséltek.

Bottyánné Dudok Szilvia szintén Nánán nőtt fel, a párkányi Magán Kereskedelmi Akadémia mesternője. Szilvia és diákjai is sikert sikerre halmoznak a hazai és nemzetközi versenyeken a szakácsművészet terén.

Nánai születésű Nyitrainé Csesznak Angelika is, aki a gyógyszerész asszisztens pályától jutott a gyógynövények világába. Mára manufaktúrájában maga termeszti és dolgozza fel a gyógynövényeket.

Pál Erik mozdonyvezetőként dolgozó fiatal családapa, aki hitével, példájával erősíti a keresztény közösséget. A gyermekekkel begyakorolta a rózsafüzér tizedeit, s most már ők imádkozzák a szentmisék előtt. Zarándokutakat szervez, elkészítette a csaknem kétméteres zarándokkeresztet. Jelenleg teológiai tanulmányokat folytat.

nánai rendezvény
Fotó:  Bokor Klára

A nánai közösség életképességét mutatja, hogy a rendezvényen sokan voltak, és a közös asztalon jó borokkal és farsangi finomságokkal kedveskedtek egymásnak.

nánai rendezvény
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.