2022. július 15., 13:03

Lakodalmas a pálfalai óvodában

Élő zene, tánc és sok-sok kacagás: így kezdődött a nyári vakáció a pálfalai református óvodában, ahol hagyományos gömöri lakodalom felelevenítésével zárták az első tanévet.

lakodalmas pálfala

AKárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében megépült és tavaly szeptemberben átadott pálfalai óvoda már az első tanévében maximális létszámmal kezdte meg működését. Két csoportban összesen negyven gyermek látogatta, s ez a következő tanévben is így lesz, hisz minden elballagó óvodás helyére jön egy új csemete. 

lakodalmas pálfala

Varga Tünde igazgatónő hetilapunknak elmondta, hogy sikeresen pályáztak kultúrműsor megvalósítására a Besztercebánya Megyei Önkormányzatnál. Mivel az intézménynek zömmel magyar anyanyelvű roma óvodásai vannak, ezért arra gondoltak, hogy a hagyományos gömöri cigánylakodalmat próbálják meg feleleveníteni. A pályázati forrásból fedezték a cigány népviseleti ruha megvarrását és a lakodalmas vendéglátás java részét. 

lakodalmas pálfala

A régi lakodalmak szokásai felől az idősektől, helyi vőfélyektől érdeklődtek. A jeles alkalomkor a fiúk és a férfiak elegáns fekete öltönynadrágot viseltek, fehér inggel és zakóval, a lányoknál pedig a minél tarkább viselet volt jellemző. 

Az ovisok már májustól lelkesen gyakoroltak és készültek az eseményre, amelyre meghívást kaptak a testvérek, szülők és nagyszülők is. Tulajdonképpen ők alkották a násznépet, s a gyermekek élő zenével kísérve, együtt vonultak át a községi hivatalhoz, ahol megtörtént a menyasszony kikérése. A vőlegényt és a menyasszonyt ugyan egy báb helyettesítette, de az ilyenkor szokásos köszöntőket, szellemes versikéket a gyerekek mondták el.

lakodalmas pálfala

Az óvodához visszaérkezve aztán sor került az esketésre, majd a gyerekek, a pedagógusok és a szülők közös táncára. Az összegyűlt vendégsereget mákos és diós kaláccsal kínálták, illetve a gömöri lakodalmakból jól ismert töltött káposzta és a vakaró sem maradhatott el. 

Az intézmény tavalyi átadásán Grezsa István miniszteri biztos kiemelte, hogy a külhoni roma közösségek esélyegyenlőségét javítani kell. A pálfalai óvodában meg is tesznek mindent ennek érdekében.

Megjelent a Magyar7 2022/28.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.