2024. január 27., 18:25

Laci bácsi jubileuma

Ebben a hónapban töltötte be századik életévét Dr. Kálmán László szülészorvos, a rimaszombati 4. sz. Hatvani István cserkészcsapat egyik alapítója, Közép-Európa, de talán az egész európai kontinens legidősebb élő cserkésze.

 

Laci bácsi jubileuma
Galéria
+5 kép a galériában
Az Austine Six nevű veterán autó, amely, mintegy hét évvel fiatalabb, mint maga az ünnepelt.
Fotó: vobraze.sk

Kerek születésnapját előbb családi körben ünnepelte meg, majd a helyi cserkészek szervezésében meghitt ünnepségre került sor a rimaszombati Csillagházban, ahol a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a 4. sz. Hatvani István cserkészcsapat, a füleki 47.sz. Koháry István cserkészcsapat, valamint Rimaszombat önkormányzatának nevében is felköszöntötték.

Laci bácsi jubileuma
Fotó:  Virsinszky Tamás

 

– Laci bácsi 90 éve cserkész. Több évtizeden keresztül a hátán cipelte – persze többedmagával – csapatunkat, és egyengette utunkat a cserkésszé válás élethosszig tartó útján. Van, aki a gömöri BiPi-nek nevezi, szlovák cserkésztestvéreink Jamboree-nak hívják. Az Isten éltesse még nagyon sokáig körünkben Laci bácsit, erőben és egészségben! Jó munkát! – írta közösségi oldalán a 4. sz. Hatvani István cserkészcsapat, amely nagyon boldog születésnapot kívánt az összes rimaszombati cserkész nevében.

 

Közösen megélt pillanatok

Varga Gábor korábbi csapatparancsnok az ünnepségen emlékeztetett: száz év nem kevés idő, ha számokban nézzük, akkor 1200 hónap és pontosan 36 525 nap, de mint hozzátette az időt nem számokban mérjük, hanem a közösen megélt pillanatokban, olyanokban, mint ez az alkalom.

Kálmán Lászlót Rimaszombat városának és lakosainak nevében Jozef Šimko polgármester köszöntötte fel, hangsúlyozva, hogy egy kiváló emberről van szó és megtiszteltetést jelent számára, hogy személyesen is gratulálhat neki. Életútja és az a gazdag tevékenység, amit az évek során példaként elénk állított, számunkra erőt és motivációt ad, mondta a polgármester majd egy emlékplakettet nyújtott át az ünnepeltnek, aki a jeles alkalomból a város emlékkönyvébe is beírta nevét.

– Nagy dolog a száz év, s az még nagyobb, hogy mindezt úgy érte el ünnepeltünk, hogy máig testi, szellemi frissességnek örvend, ha teheti ma is közösségi életet él. Gondoljunk csak bele, születésekor a cserkészmozgalom is még csak alig 17 éve indult el... mondhatni együtt nőttek fel – utalt rá Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke, aki szintén beszédet mondott az ünnepségen. Hangsúlyozta, Laci bácsi soha nem feledte, mit kapott a cserkészettől, és amint tudta visszaadta azt a fiataloknak. Legelőször is szeretetet, példamutatást, elkötelezettséget a cserkészmozgalom iránt, az alapító eszméihez való ragaszkodást, a cserkésztestvéri szeretetre való odafigyelést és rengeteg áldozatvállalást.

Laci bácsi jubileuma
Kálmán László köszöntése_01.
Fotó:  Virsinszky Tamás

 

A cserkésztestvériség szellemében a magyar cserkészmozgalommal párhuzamosan szívén viseli a szlovák cserkészetet is, ezzel az ő tiszteletüket is kivívta. A szlovák cserkészek képviseletében Ján Rešetár adta át jókívánságait, majd egy vetítettképes előadás keretében Gaál Lajos mutatta be nagy vonalakban Kálmán László cserkészmúltját a gyerekkorától napjainkig.  

 

Két évből harminc

Kálmán László már gyerekkora óta cserkészkedett, még az 1930-as években tett cserkészfogadalmat. Gimnazista cserkészvezetőként az 1939–40-es hárshegyi központi őrsvezetőképző táborban találkozott a tiszteletbeli főcserkésszel is, Gróf Teleki Pállal, Magyarország akkori miniszterelnökével. A második világháború után Budapesten végezte el az orvosi egyetemet, majd 1950-ben tért vissza Rimaszombatba.

– Az orvosi karrieremben és a cserkészetben is ugyanaz történt velem: mindig az sikerült, amit nem akartam. Amikor Rimaszombatba kerültem, a főorvos úr azt mondta, hogy két évre vállaljam el a szülészetet, mivel ott van a legkevesebb orvos, aztán a két évből harminc lett. Hasonlóképpen, amikor a cserkészetet újraindítottuk a városban, azt mondták, hogy két évre vállaljam el a cserkészek vezetését és abból is lett harminc év – emlékezett vissza mosolyogva Laci bácsi. – Sok munka volt, a táborozások, a mostoha körülmények, a földön alvás, de mindent örömmel tettem, mert tudtam, hogy új társadalomra van szükség, olyan fiatalokra, olyan generációkra, akik egy új, polgári társadalom alapját adják majd – mondta szerényen az ünnepelt, azt kívánva a jelenlévőknek, hogy olyan hosszú életet éljenek meg, mint ő.

Laci bácsi jubileuma - Kálmán László
Kálmán László.
Fotó:  Virsinszky Tamás

 

Arra a kérdésre pedig, hogy mi a hosszú élet titka úgy válaszolt, hogy egyrészt a genetika – az ő édesapja is 96 éves koráig élt – másrészt a cserkész életforma, az egészséges életmód is biztosan hozzájárult, ahhoz, hogy megélhette a száz évet.

Kálmán László munkásságát és életművét a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 2002-ben a Beszédes Lajos Érdemérem arany fokozatával, majd 2011-ben a szervezet legmagasabb elismerésével, a Csodaszarvas Díszérem arany fokozatával köszönte meg. 2004-ben megkapta Rimaszombat díját, majd 2015-ben a Fábry János-díjat is. 2019-ben, 95. születésnapját követően Kálmán László a felvidéki magyar közösség szolgálatában végzett példaértékű orvosi és cserkészvezetői munkája elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült, amelyet Haraszti Attilától, Magyarország akkori kassai főkonzuljától vehetett át a rimaszombati városházán.

 

Az írás megjelent a Magyar7 idei negyedik számában.

 

 

 

Laci bácsi jubileuma
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.