2021. december 18., 15:01

Kukoricahéj bibliai történetek

Ősi magyar mesterség, a csuhéfonás. Alkalmas tevékenység hosszú adventi estékre. Keszegh Ágnes garamkövesdi alkotó csuhéból megformált történetei tele vannak élettel, dinamikus alkotásait csodálja az internet népe.

Betlehem
Fotó: facebook

Mikor és kitől sajátítottad el a mesterséget? 

Körülbelül 2000-ben tanárkollégámmal eljutottunk Erdélybe a határokon átívelő Szalmaszál program keretében. Szinte házról házra mentünk megnézni az ottani hagyományőrzőket. Nagyon jó alapokat adott, hogy autentikus mesterektől tanulhattam. Előbb a szalma nyűgözött le, de mára a csuhé a kedvencem. Erdélyországban felfigyeltem egy kapu feliratára: A semmiből is lehet minden, a mindenből is lehet semmi. Mindig erre gondolok, amikor a kidobandó kukoricahéjból megalkotom a magam világát.

sústya betlehem
Fotó:  facebook

A legtöbb alkotásod a keresztény tanításban gyökeredzik

Hívő keresztényként és hitoktatóként, ennél mi sem természetesebb. Az író billentyűzetet, a festő ecsetet ragad, én pedig a kukoricahéjat hívom segítségül gondolataim megformálásához. Mária a kisded Jézussal, Szent József a báránnyal, Szent Erzsébet a koldussal, Veronika kendőnyújtása Jézusnak és sok egyéb megformálódott már.

Kiállításokon, kézműves táborokban, falunapokon gyakorta bemutatod az érdeklődőknek a mesterség fogásait.

Ha hívnak, örömmel megyek. A gyerekek rácsodálkoznak a helyes kis sústyaszobrokra, de türelmetlenek, sokszor még a felnőttek is. Az a néhány, akiket megfog, viszont órákig le tudják kötni magukat az alkotással. A csuhéhoz idő, szeretet, türelem, kitartás kell.

Ez az év termékeny volt. Miután az ipolysági alapiskola felkért egy bemutatóra hazajöttem, s szinte aznap elkezdtem régi álmomat a szamaras Szentcsaládot megformálni. Az egész eltöltött hálával, boldogsággal, szinte transzban dolgoztam, majd jött két betlehem és a háromkirályok. Természetesen karácsonyfadíszek, kismanók. Kegyelmi időként élem meg az alkotás folyamatát.

sústya alkotások
A gyerekek alkotásaikkal
Fotó:  facebook

Több alkotásom jutott ki kiállításokra New Yorkba, Törökországba, Strasburgba, Rómába, Franciaországba, de a legtöbbször elajándékozom, hiszen látom, milyen örömmel fogadják az emberek az ilyen nem mindennapi ajándéktárgyat.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.