Koraszülött kislányt találtak a babamentő inkubátorban

2021. február 22., 20:00
ma7

Szombaton hajnalban megszólalt a besztercebányai Roosevelt Kórház babamentő inkubátorának vészcsengője. Az odaérkező egészségügyi személyzet egy aprócska, koraszülött és átfázott kislányt talált benne. Azonnal gondjaikba vették a csöppséget.

inkubátor
Fotó: pixabay.com
Illusztrációs felvétel

Anna Ghanamová, az Esélyt a Nem Akartaknak polgári társulás alapítója weboldalukon közölte a hírt és azt, hogy ez a csecsemő a legelső, akit ennek a kórháznak a babamentő inkubátorában találtak.

A kislány mindössze 1400 grammot nyom és 40 centiméter hosszú.

Reményét fejezte ki, hogy a pici már túl van a nehezén és ezután sok ölelésben és szeretetben lesz része. Kitartást kívánt neki és a kórház alkalmazottainak is ezekben az embert próbáló, covidos időkben.

A babamentő inkubátorokba (Hniezdo záchrany) kétségbeesett, kilátástalan helyzetben lévő édesanyák helyezhetik el csecsemőiket, a szülés után.

A projekt még 2004-ben indult, amikor létrejött az első három ilyen babamentő inkubátor. Az apróságokat az anyák a születésüket követő hat hétig hagyhatják az inkubátorban, amivel esélyt adhatnak nekik az életre. Azok a nők, akik titokban szültek és nem látnak más kiutat, mint hogy sorsára hagyják gyermeküket, az inkubátornak köszönhetően humánus módon is megtehetik ezt.

Az inkubátorba került csecsemők jogilag szabadok, ami azt jelenti, hogy az anyakönyvbe való bejegyzésük után megkezdődhet az örökbefogadási folyamat.

A  szülőanya egészen addig jelentkezhet gyermekéért, amíg a bíróság nem adja ki a jogerős ítéletet az örökbe adásról. Vagyis nem marad sok ideje arra, hogy visszakapja gyermekét. A bíróság döntése után a biológiai anya már nem jogosult a gyermekre.

Kövesse facebook oldalunkat is!