2022. december 16., 19:12

Kinek fáj, hogy Gútán magyar himnuszt is énekeltek?

Panasszal fordult a Legfőbb Ügyészséghez a 2020-ban alakult Szlovák Értelmiségiek Egyesülete - ZSI azért, mert a gútai városi önkormányzat a november 22-én tartott alakuló ülésén a szlovák himnusz elhangzása után – immár az újonnan beiktatott és beszédet tartó Halász Béla független polgármester kérésére a nemzeti imánkat is elénekelte.

Gútai alakuló ülés
Az alakuló ülés

A Turócszentmártoni járásban található Szucsányban (Sučany) székelő panaszos a saját honlapján közzétett állítása szerint a Himnusz-éneklésről a Felvidék.ma hírportál tudósításából szerzett tudomást. Ahogy a saját oldalán írja: „a magyar revizionizmus folyamatában résztvevő aktivisták Szlovákia állami közintézményeiben sem haboznak megszegni a Szlovák Köztársaság törvényeit. A gútai városi önkormányzat 2022. november 22-i alakuló ülésén az újonnan megválasztott polgármester, Halász Béla a 17 városi képviselővel együtt esküt tett...”.

Majd rátér arra, hogy a szlovák himnusz elhangzása után, a polgármester kezdeményezésére elénekelték a magyar himnuszt, amivel szerinte megsértették az állami jelképekről és azok használatáról szóló 63/1993. számú törvény 13. paragrafusának 2. bekezdését.

Abban az áll, hogy Szlovákiában az állami ünnepek, emléknapok, évfordulók és más jelentős állami vagy helyi rendezvényeken egy további állami himnuszt akkor játszanak vagy énekelnek el, ha annak az adott helyszínen jelen van a hivatalos küldöttsége. Ez azonban nem érinti a fizikai és jogi személyek arra vonatkozó jogát, hogy ezt mégis megtegyék.

A ZSI az alakuló ülésen történtek miatt, annak szereplői ellen panaszt emelt a Legfőbb Ügyészségen azért, mert meg van győződve arról, hogy a gútai képviselő-testület az államhatalom közfeladatot ellátó szervének minősül, nem pedig fizikai vagy jogi személy, s ezért nem vonatkozik rá az utóbbi kitétel.

Ekképp megsértette az SZK alkotmánya 34. cikkelyének 3. bekezdését, mely szerint „a nemzeti kisebbségekhez és etnikai csoportokhoz tartozó polgárok ezen alkotmányban lefektetett jogai nem vezethetnek a Szlovák Köztársaság területi egységének és szuverenitásának veszélyeztetéséhez és a többi lakosság diszkriminációjához”.

Az ZSI a történtek miatt veszélyeztetve látja Szlovákia területi integritását, s arra is felhívja a figyelmet, hogy Halász Béláék vélhetően a Büntető Törvénykönyv közfeladatot ellátó személyek bűncselekményeiről szóló szakaszát is megsértették. Ezen érvek alapján a Legfőbb Ügyészséget arra kéri, hogy folytasson le alapos vizsgálatot az ügy kapcsán, ha pedig bebizonyosodik a törvényszegés, akkor az érintett személyek esetében kerüljön sor a megfelelő büntetőjogi és személyi következmények levonására. Továbbá arra is, hogy a panaszost az általa megadott címen írásban értesítse a vizsgálat folyamatáról és az esetleges intézkedések foganatosításáról. Hozzáteszi: a tagjai szükség esetén készek személyesen megjelenni az illetékes ügyésznél, s további magyarázattal szolgálni. Egyébként a ZSI honlapján olvasható több cikkben foglalkoznak a magyarok általuk felettébb veszélyesnek tartott nacionalizmusával, revizionizmusával, s ez ügyben már több panaszt is emeltek...

Az ügy kapcsán kíváncsiak voltunk Halász Béla véleményére, aki a Ma7-nek elmondta:

„Korábban a jogsegélyszolgálatosok küldték el nekem a ZSI honlapján megjelent szlovák cikket. Megnéztem, hogy ki az, aki a feljelentést tette. Komolytalan társaságnak tartom ezt a szervezetet, amelynek nincs más, jobb dolga, mint az, hogy beadványokat küldözgessen a Legfőbb Ügyészségre.

Mindaz, amit tesznek és ami a honlapjukon olvasható, őket minősíti. Hiszen a világ egyik legtermészetesebb dolgának kéne lennie, hogy egy magyarlakta településen a szlovák himnusz mellett a nemzeti imánk is elhangozzon. Ezzel a spontán énekléssel semmiféle törvényt nem sértettünk meg. A ZSI cikkében említett jogi hivatkozásokat már jogászokkal is megvitattuk, s ők is úgy látják, nincs alapja a panasztevéseknek. Sőt, inkább ez a szlovák egyesület kelti Gúta és önkormányzata, polgármestere rossz hírét, ezért becsületsértésért, hitelrontásért, el nem követett bűncselekménnyel való meggyanúsításért esetleg mi is feljelentést teszünk. Megvárjuk, hogy ezzel kapcsolatban egyáltalán kapunk-e valamiféle értesítést, levelet a Legfőbb Ügyészségtől. Ha kapunk, akkor majd annak tartalma szerint lépünk tovább“.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.