2021. december 4., 09:29

Kézügyesség és fantázia - kreatív műhely Köbölkúton

Majd tíz éve működik a köbölkúti Csemadok mellett a kreatív műhely, amelynek tagjai a húsvéti és karácsonyi ünnepek alkalmával megörvendeztetik kézműves termékeikkel az érdeklődőket. Két éve rendszeresen visznek ajándékokat az érsekújvári kórház koraszülött osztályára is, mert a nekik való pici méretben nem gyártanak babaruhát.

 

kreatív műhely
Fotó: Magyar7 archívum

A Stampay János Könyvtárban rendezett karácsonyi kiállításuk alkalmával beszélgettem a csoport tagjaival. A kezdetekkor sokkal többen voltak, de aki munkába járt, fokozatosan lemorzsolódott, mert délutánonként tartották a foglalkozásokat. Kaptak a könyvtár épületében egy külön helyiséget, ami nagy könnyebbség, hiszen nem kell hazavinni az elkészült tárgyakat és alapanyagokat. 

Technikák között válogatva

Ötleteket a világhálóról merítenek, ehhez teszik hozzá saját egyéniségüket és persze a rendelkezésükre álló alapanyagokat, mert az a legtöbbször nem azonos a látottakkal. Egymástól is sokat tanulnak. Az évek során rengeteg technikát kipróbáltak, papírfonással kezdték, majd jöttek a szalag- és egyéb díszek, a gyöngyékszerek, varrott tárgyak. Szinte minden hónapban tanulnak valami újat.  Sok gyakorlás kell ahhoz, hogy egy-egy alkotást megfelelő minőségben tudjanak elkészíteni. Bizony – mondják egyetértve –, ha összehasonlítanák a kezdeti alkotásokat a mostaniakkal, ma már szégyenkeznénk, de akkor boldogok voltunk, hogy el tudtuk készíteni. 

köbölkút
Fotó:  Magyar7 archívum
Csapattagok.
Alapanyagköltségre kapunk támogatást az önkormányzattól, a többit hozzátesszük. Vásárokon, falunapokon tudtunk ezekből eladni, a bevételt szintén anyagvásárlásra fordítjuk. Sajnáljuk, hogy ezek a rendezvények sorra elmaradnak

– mondja el Marika, aki lányával, Mariannával a kezdetektől tagja a műhelynek.  

Az ügyes asszonyok több helyre járnak bemutatót tartani, technikákat tanítani – iskolákba, falunapokra, más falvak kézműves műhelyeibe. Hozzájuk is ellátogatnak más kézművesek. Manyika még egy magyarországi fonónak, valamint egy kézműves alkotócsoportnak is a tagja. 

kreatív műhely köbölkút
Fotó:  Magyar7 archívum
Nemes cél szolgálatában 

Marika és Janka a közösségi médiában talált rá az érsekújvári kórház koraszülött osztályának felhívására, hogy nagyon kis méretű sapkákra, kesztyűkre, cipőcskékre volna szükségük. Bár a holmikat főleg ők ketten készítik, vallják, ez mindannyiuk érdeme és sikere, mert a közösség tagjai egymást támogatva alkotnak. Néha horgolt játékokat is küldenek, de arra különösen oda kell figyelni, hogy véletlenül se legyen bennük a gyermekekre veszélyes anyag. Egy alkalommal személyesen adták át az osztály számára ajándékaikat, most, a járvány idején azonban postán küldik. Elismerő oklevélben is részesültek. Mindannyian vallják, az alkotás segítőkészséggel párosítva kétszeres öröm.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/48-as számában.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.