2022. november 22., 09:24

Két nap alatt eltüntették a fáról az ingyen almát az emberek az udvardi almáskertben

Az udvardi almaültetvényben még sohasem tapasztaltak ekkora rohamot. Az emberek két nap alatt leszedték a fákon maradt alma tetemes részét. A hatalmas érdeklődés annak volt köszönhető, hogy a gyümölcstermesztők ingyen kínálták az almát, a magas energiaárak miatt ugyanis nem éri meg nekik a gyümölcsöt tárolni.

almaszedés
Fotó: Facebook

Az almaültetvényben több tíz tonna alma volt, amit ingyen kínáltak fel az embereknek némi önkéntes hozzájárulás fejében, írja a pravda.sk portál. „Becsléseink szerint 80-100 tonna alma maradt a gyümölcsösökben” – mondta az ültetvényes egyik tulajdonosa, Emil Schultz, aki szerint az udvardi gyümölcsös 55 éves története során ilyen helyzet még nem fordult elő velük.

Erősebb konkurencia és nagyobb termés

A termelésvezető szerint az ipari feldolgozásra szánta alma mintegy 30-40 százaléka maradt meg. „

A feldolgozók az olcsóbb almákat keresték, főleg a külföldit”

– magyarázza a szakember hozzátéve, a lengyelországi alma erős versenytárs, ami annak is köszönhető, hogy ott összehasonlíthatatlanul magasabb az állami támogatás, mint Szlovákiában. „Egy feldolgozóval például 600 tonnára volt előzetes megállapodásunk, végül csak 300-at vitt el” – tette hozzá Schultz. Mint mondta,

az átlagon felüli termés is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sok alma maradt a fákon, az előzetes szerződések ugyanis kisebb mennyiségre voltak megkötve.

Az őszi Szedd magad! akció keretében is fogyott valami a megmaradt almából, de még így is maradt a fákon. Az ingyenes szedést múlt csütörtökön hirdették meg, és az ünnepek alatt körülbelül 600-800 autó fordult meg a gyümölcsöskertnél. A becslések szerint körülbelül 30-40 tonna almát szedtek le az emberek ingyen, illetőleg némi önkéntes hozzájárulás fejében, s két nap alatt le is szedték majdnem az összeset.

Schultz szerint olyanok is voltak köztük, akik többször is fordultak, 2500 kilónyi almát is elvittek onnan.

„Elképzelhető, hogy valahol a piacon árulni fogják. Szomorú” – tette hozzá. A közösségi oldalakon vitát is kiváltott a dolog. Egyesek szerint korlátozni kellett volna a mennyiséget, mert az ember kapzsi. Az egyik kommentelő szerint durva dolog, hogy valaki furgonnal vagy utánfutóval jön, hogy minél többet elvigyen. „Nem értem, miért kell valakinek 500 kg alma vagy egy egész furgonnyi.” „Egyszerűen korlátozni kellet volna és kész” – tette hozzá egy másik.

Felszámolják az ültetvény egy részét

Az ingyenszedés két napja alatt nagy volt a sürgés-forgás a gyümölcsösökben. Schultz szerint a cég összes alkalmazottja kint volt a kertekben. Hiába vihették ingyen vagy „nevetséges pénzért” a gyümölcsöt, a termesztők nem úszták meg a durva beszólásokat. „Valószínűleg csalódottak voltak, hogy nekik már nem jutott, de ez nem a mi hibánk. „Aki korábban jött, az vihette” – mondja. Szerinte ez a magatartás a mai szlovákiai társadalom állapotát tükrözi.

Körülbelül 40-50 centért adjuk kilóját a külföldi felvásárlóknak. Most kilogrammonként átlagosan 10 centet szedtünk be, ami nagyjából az eladási ár 20-30 százaléka”

– magyarázza Schultz. Az önkéntes hozzájárulások ugyan nem fedezték a termelési költségeket, de a gyümölcstermesztők örülnek, hogy legalább nem ment kárba az alma, és decemberben megkezdhetik a fák kezelését.

Az almát augusztustól novemberig szedik. Ehhez a gyümölcstermesztők nemcsak a környékről, hanem külföldről, elsősorban Szerbiából és Romániából is alkalmaznak idénymunkásokat.

Körülbelül 50 munkás van nálunk is a teljes betakarítás ideje alatt”

– teszi hozzá a termelésvezető. De csak azokat az almákat szedték le, amelyeket a gyümölcstermesztők még értékesíteni tudtak a piacon. Ha eladhatatlan almát is szednének, a gyümölcstermesztők pénzt veszítenének.

„Tárolni sem szeretnénk, mert az a jelenlegi energiaárak mellett az veszteséges lenne” – magyarázza a termelésvezető. Schultz a gyümölcsösök részleges felszámolásáról beszél. „Idén 20-30 százalékát felszámoljuk” – tette hozzá szomorú hangon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.