2021. április 26., 20:00

Két maximális létszámú első osztály nyílik az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolában

A beíratás után már látható a tanulók összlétszámának enyhe emelkedése, úgy tűnik nemsokára elérhető az iskola diáklétszámában a 400-as lélektani határ.

czuczor-1-copy.jpg
Fotó: facebook

Priskin Zoltán igazgató arról tájékoztatta portálunkat, hogy az idén 49 tanulót írattak az iskolába, ezek közül néhányan halasztanak, ketten külföldön kezdik el tanulmányaikat, de 43-an beülnek az iskolapadokba. Ezen kívül más évfolyamokban is várható növekedés. Mivel a városban még mindig van 51 sehová be nem íratott gyermek, az elsősök száma még változhat.

Mint mindenütt, ők is kisfilmek segítségével igyekeztek bemutatni a szülőknek iskolájukat, az elsős tanító néniket, a tanulás folyamatát. Negyedik kisfilmjük szakemberekkel való beszélgetés volt, amelyben a szülők tanácsokat kaphattak az iskolaérettség témakörében.

A szülőkkel folyamatosan kommunikáltak telefonon vagy a világháló segítségével. „Mivel a pedagógusgárda azon a véleményen volt, hogy legjobb, ha a szülő és a gyermek is személyesen jelen van a beíratáson, elektronikusan regisztrálni lehetett a találkozás időpontjaira. Ez így tökéletesen működött – a szülő a gyermekével együtt jöhetett a beíratásra, megismerkedhetett az iskolai környezettel, találkozhatott a tanító nénikkel" – – fejtette ki az igazgató.

Kitért arra is, az elsősök 30 százaléka érkezett vidékről, főleg Kamocsáról és Andódról, amely települések körzetileg is hozzájuk tartoznak. Egypáran azért íratták gyermeküket iskolájukba, mert a városban dolgoznak és így könnyebb összehangolni a család tevékenységét, s emellett már jó tapasztalatokkal rendelkeznek, hiszen nagyobb gyermekük is a Czuczort látogatja.

„Iskolánkat egyáltalán nem népszerűsítettük a környékbeli falvakban, én személy szerint a városi, valamint a kamocsai és az andódi óvodákba látogattam el” – emelte ki Priskin.

Úgy fogalmazott, hogy bár erről semmilyen kimutatás nem létezik, feltételezik, az érsekújvári magyarok úgy 60-70 százaléka íratja gyermekét magyar iskolába. Az viszont bíztató jel, hogy hét olyan elsősük van, akik szlovák óvodából érkeztek, bár megjegyezte, a magyar óvodából sem magától értetődő, hogy a gyermek magyar iskolába menjen.

Megosztás
Címkék