2021. november 13., 10:53

Két éve történt a tragikus nyitrai buszbaleset, ahol 12-en vesztették életüket

Rohan az idő, és szinte hihetetlen, hogy már két éve annak a szörnyű balesetnek, ami Nyitragerencsér közelében történt és az egész országot megrázta. Egy teherautó ütközött autóbusszal, amelynek következtében 12-en, köztük 4 kiskorú meghaltak.

A 68 éves buszvezető, Vladimír azóta sem nyerte vissza lelki nyugalmát.

A vezetést azóta befejező férfi felesége a Nový Časnak mesélt Szlovákia történetének egyik legtragikusabb balesetéről.

Két évvel ezelőtt, azon a végzetes napon, ugyanúgy, mint máskor, beült a volán mögé. Nyitráról Kolonba és Gímesre szállított utasokat, főleg diákokat. Semmi jel sem utalt arra, hogy pár kilométerrel odébb lejátszódhat az a szörnyűség.

A buszban az utasok szokásos csevegése hallatszott, Vladimír az utat figyelte, mint mindig, amikor hirtelen előtte termett egy kővel megrakott teherautó. A tapasztalt sofőr elhúzta volánt, hogy megakadályozza a frontális ütközést.

A két hatalmas jármű oldalról ütközött egymásba és az autóbusz felborult. Egy pillanat elég volt ahhoz, hogy 12 élet kihunyjon a roncsai között.

Vladimír ezt míg él, mindig a szeme előtt fogja látni.

„Kerüljük ezt a témát, nem beszélünk róla” – mondta a lapnak a feleség. A tragédia után férje már képtelen volt ismét a volán mögé ülni, feladta hivatását.

„Egy évig betegállományban volt utána már nem tért vissza” – mondta a felesége. Még a baleset helyszínére is képtelen elmenni.

Kerülünk mindent, ahogy csak lehet e körül, nehéz ez nekünk. A hozzátartozóknak szörnyű lehet”

– tette hozzá halkan.

Megtalálják a vétkest?

A baleset kivizsgálása megfeneklett, holtpontra került. Miután a teherautó 61 éves sofőrjét meggyanúsították, az ügyész kiegészítésre visszaküldte az iratokat a rendőrségre. Az ügy új nyomozóhoz került.

A Nyitrai Kerületi Rendőrség szóvivője, Renáta Čuháková szerint még folynak a meghallgatások és a kárfelmérés. Ezt követően az illetékes személyek áttanulmányozzák a nyomozási okiratot. Egy embert gyanúsítanak általános veszélyeztetés vétségével.

A hozzátartozók tehát várnak. Az igazságra, az ítéletre, ami végre kimondja, ki vagy mi okozta a szörnyű balesetet.

Azon az útszakaszon, ahol a tragédia történt gyakoriak a balesetek. Nem véletlenül nevezik „halálútnak”.

Két évvel ezelőtt Nyitra közelében 12-en haltak bele egy autóbusz és teherautó összeütközésébe és 17 ember megsérült. Az utasok zöme diák volt, akik az iskolából mentek haza.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.