2022. február 28., 13:58

Kéménden egy nap alatt összegyűlt több teherautónyi adomány a kárpátaljai Nagylucska részére

Tegnap este fél 10-kor kezdték autóra pakolni az összegyűlt humanitárius adomány egy részét. Az átvételre Bogovich Marina, Nagylucska polgármesterének felesége érkezett a segítőkkel. Ma reggel nyolckor még mindig Záhonynál várakoztak az Ukrajnába való belépésre.

adomány Kéménd
Fotó: Bokor Klára

Grman József polgármester elmondta, február 26-a délutánján telefonon érkezett a kérés a nagylucskai polgármestertől, hogy sürgősen tartós élelmiszerekre, higiéniai szerekre, matracokra és meleg takarókra van szükségük. Azon nyomban összehívta a képviselőket, hogy megvitassák a segítés módját.

adomány Ukrajnának
Grman József Kéménd polgármestere, Marina Bogovich a Nagylucskai Községi Tanács képviseletében és Neznánsky Tamás önkormányzati képviselő
Fotó:  Bokor Klára

Székely Andrea alpolgármester és Neznánsky Tamás önkormányzati képviselő felügyelték a gyűjtést. Még aznap kihirdették a adománygyűjtést a hangszóróban és közzétették a közösségi oldalon. Ez példa nélküli adakozási lavinát indított el. „Bármilyen világot élünk, az emberiesség, a segítőkészség nem halt ki az emberekből. Vasárnap délelőtt mise után sorban álltak az emberek a helyi Jednotában, hogy megvegyék az adománynak szánt élelmiszert. Még olyan is ajándékozott, akiről köztudott, hogy nagyon szerényen él. Érkeztek adományok Pozsonyból, Nagyszombatból, Párkányból, az érsekújvári Csemadoktól és szinte minden környező faluból” – sorolta Tamás. Andrea hozzátette, mára várják Ipolyszalka, Kőhídgyarmat, Kicsind és Bény adományait. 

adomány Ukrajnának
Grman József polgármester, Neznánsky Tamás önkörményzati képviselő és Székely Andrea alpolgármester
Fotó:  Bokor Klára

Az adományért érkező Marinát a fia is várta kéméndi helyszínen, aki egy érsekújvári középiskola negyedikes diákja. A 19 éves fiatal állandóan a világhálón lógott, magyarázta mennyi tankot, repülőt és egyéb harci eszközt semmisített már meg az ukrán hadsereg. Szinte úgy kell őt őrizni, mert hazamenne és fegyvert ragadna a betolakodók ellen. Szent meggyőződése, győzni fog Ukrajna.

adomány Ukrajnának
Kiss József Kisdobronyból
Fotó:  Bokor Klára

A teherkocsi sofőrje Kiss József Kisdobronyon, Kárpátalja legnagyobb magyar településén él. „Csend van Kárpátalján, de a kiürült üzletek és az 1700 belső menekült érezteti velünk a háborús helyzetet. Úgy tudom, még 500 menekült érkezik – gyerekek, férfiak, asszonyok. Van, aki a harcok elől elmenekül, de velünk magyarokkal már pattogna. Ennek ellenére örülünk, hogy menedéket tudunk nekik biztosítani” – mondta el Kiss József. Ő maga műanyag ablakok kereskedésével foglalkozik, de örömmel segíti a kárpátaljai önkormányzatokat egy-egy fuvarral. Fél a behívótól, de elmenekülni se akar, hiszen családja, háza, földjei, vállalkozása mind a szülőföldhöz kötik. A vállalkozó még kifejtette, ha megnézzük a bombázások térképét láthatjuk, Kárpátalján nincsenek harci cselekmények. Köszönet ezért a magyar kormány okosságának. A területvezetőknek hála, kevés a bevonultatott magyar nemzetiségű katona is.

adomány Ukrajnának
Egy nap alatt 224 adományozó segített
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.