2023. június 4., 16:49

Keleti Erő Fesztivál, negyedszer – KÉPEKKEL

Negyedik alkalommal rendezték meg a Keleti Erő Fesztivált, amelyen az ország keleti részének magyar néptánccsoportjai mutatták be tudásukat. A vándorfesztiválnak idén Abaújszina adott otthont.

IV. Keleti Erő Fesztivál
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A 2017-ben létrejött Keleti Erő néptáncszövetség Kassa megye magyar néptánccsoportjait tömöríti. Tagjai a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a rozsnyói Borostyán Néptáncműhely, az abaújszinai Rozmaring Néptáncegyüttes, a nagykaposi Komócsa Néptáncegyüttes és az Imregi Bazsarózsák Ifjúsági Hagyományőrző Együttes.

IV. Keleti Erő Fesztivál
Fotó:  Fábián Gergely

Évente megrendezik fesztiváljukat, felváltva azokon a településeken, ahol a csoportok tevékenykednek. Az idén a házigazda szerepe az abaújszinaiakra esett, az elmúlt hétvégén tartott IV. Keleti Erő Fesztiválon a talpalávalót a Dobroda Zenekar szolgáltatta.

A Keleti Erő megálmodója, Kupec Mihály, aki feleségével, Andreával vezeti az Ilosvai néptáncegyüttest. A fesztivált azért hívták életre, hogy megmutassák a közösségnek, hogy a magyarok, a magyar néptáncot szerető emberek Kassa megyében össze tudnak fogni, létezik tehát egyfajta keleti erő.

IV. Keleti Erő Fesztivál
Fotó:  Fábián Gergely

Mint mondta Kupec Mihály, a néptáncszövetség célja, hogy a régió magyar együttesei segítsék és támogassák egymást, információt cseréljenek, aktívan együttműködjenek és ösztönözzék egymást. 

Fontos számunkra, hogy egy nagyobb közösséget alkossunk és építsünk. Nem az a cél, hogy egymást kiüssük, gáncsoljuk, hanem hogy erősítsük, segítsük egymást, ha esetleg gondunk akad. A Keleti Erő közössége ezért jött létre, és hála istennek, jól működik.

A rendezvény általában kétnapos, szombaton közös műsort adnak a csoportok, vasárnap pedig tánctanár tart szakmai képzést. 

– Az idén a fesztivál pünkösdre esett, némileg változott a szokott program. A püspök úr, Géresi Róbert istentiszteletre, úrvacsoraosztásra hívott minket, így a képzés, az „agytágítás” helyett a hit, a Jóisten felé fordulunk – mondta Kupec Mihály. A rendezvény azért kétnapos, hogy ne csak az együttesek vezetői ismerjék meg egymást, hanem a táncosok is találkozhassanak, megismerkedhessenek olyanokkal, akik hozzájuk hasonlóan osztoznak a néptánc szeretetében, akiknek fontos kultúránk megőrzése, magyarságunk erősítése. 

IV. Keleti Erő Fesztivál
Fotó:  Fábián Gergely

Az idei házigazdák, a Rozmaring néptáncegyüttes vezetője, Mitro Csaba örömét fejezte ki, hogy vendégül láthatták a többieket. 

– Büszkék vagyunk, hogy ehhez a néptáncszövetséghez tartozunk. Egymástól tanulunk, több a fellépési lehetőség, a fiataloknak pedig alkalom a barátkozásra. Egyszóval örülünk neki, hogy létezik, működik ez a szövetség. Mi először szerveztünk ilyen nagy létszámú fesztivált, ahol ennyi csoport és szereplő van, de a Csemadok helyi alapszervezete rengeteget segít. Sok a munka, de ez kellemes munka, és szerintem életre szóló élmény – mondta.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/22. számában.

IV. Keleti Erő Fesztivál
Galéria
+9 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.