2021. május 11., 13:14

Kaszinóváros marad Érsekújvár?

Érsekújvárban egy-egy új bevásárlási központ átadásakor szinte minden alkalommal szembesülniük kell a lakosoknak egy újabb pénznyelő játékterem nyitásával is. Legutóbb például a Nyitrai úton, valamint a Vajansky utcában is. Az örömbe így ürüm is vegyül!

kaszinó
Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.

Amíg az üzemeltetőnek és az önkormányzatnak komoly bevételi forrást jelentenek az ilyen vállalkozások, addig a családoknak legtöbbször tragédiák sorozatát. Félresiklott életek sokasága, kaszinók fogságában tengődő, gyengeakaratú emberek tömege.

Orvosi diagnózis a szenvedélybetegség, a játékszenvedély sem kivétel ez alól.

A szlovák parlament is reagált a jelenségre, szeptemberben a képviselők módosították a hazárdjátékokról szóló törvényt. Lényeges változást jelent a települések számára, hogy a játéktermek és kaszinók működésének szabályozáshoz már nem szükséges előzetes lakossági petíció. Így lehetőség nyílt a helyi önkormányzatok számára, hogy rendeletben korlátozzák, illetve betiltsák a játéktermek és kaszinók működését. A törvény módosítása előtt a helyi lakosoknak petícióban kellett kezdeményezniük a játéktermek és kaszinók működésének korlátozását. Ehhez legkevesebb a lakosok 30 százalékának az aláírására volt szükség. Követendő példaként állt abban az időben Nyitra városa, ahol sikeres volt a lakossági kezdeményezés, és

az összegyűjtött aláírások alapján a városi képviselőtestület egyhangú szavazással fogadta el még 2019-ben a város területén működő kaszinók és játéktermek működésének betiltására vonatkozó rendeletet.    

A törvénymódosítás előtt lakossági petíció nélkül az önkormányzatok szinte tehetetlenek voltak a játéktermek működésének korlátozását illetően. Ha megtagadták a nyitáshoz szükséges engedély kiadását, az érdeklődő vállalkozó beszerezhette a pénzügyminisztériumtól, és ebben az esetben az önkormányzat elesett a tevékenységből származó adóbevételtől. Patthelyzetben voltak tehát a települések, így inkább hozzájárultak a játékterem nyitáshoz, hogy legalább bevételhez jussanak, ha már megakadályozni nem tudják a működésüket! Ez az állapot a legtöbb helyen ma is így van!

Érsekújvárban a közelmúltban a nyitraihoz hasonló petíciós kezdeményezés a játéktermek és kaszinók bezárására nem indult.

A hazárdjátékokról szóló 30/2019-es törvény értelmében jelenleg 12 vállalkozás jogosult ilyen létesítmény üzemeltetésére, melynek keretében a város különböző pontjain, 23 helyen tudják a lakosok kiélni játékszenvedélyüket. Tegyük hozzá szemet szúróan és jóérzést sértően nagyon sok ilyen vállalkozás van a város területén!  Tudomásunk szerint a város is tervezi az üzemeltetésük regulációját, aminek némileg ellentmond, hogy a szóbeszéd szerint tervben van a főtéren, közvetlenül a templom közelében egy újabb "kaszinó" megnyitása.

Mi a helyzet más városokban? Néhány helyen, például Pozsonyban, Besztercebányán, Eperjesen, Diószegen, Berencsen, Kisszebenben a törvénymódosításra reagálva már megszületettek a játéktermek és kaszinók bezárását szolgáló rendeletek. Máshol az önkormányzati képviselők szabályozást léptettek érvénybe az üzemeltetésben: Trencsénben és Tapolcsányban például bizonyos napokon, összesen tizenkettő van ilyen egy évben, tilos kinyitniuk a kaszinóknak és a játéktermeknek. A lévai önkormányzat határozata az iskoláktól, kollégiumoktól, szociális intézményektől csak 500 méter távolságban engedélyezi az ilyen jellegű vállalkozások működését.  Szereden, Deákin, Kézsmárkon, Breznobányán a szállóhelyeken, szolgáltató központokban, kulturális intézményekben, szórakozóhelyeken, lakóházakban tilos üzemeltetni kaszinókat és játéktermeket.

Szerettünk volna érdeklődni az ügyben Szekeresová Tünde érsekújvári városi elöljárónál, levelünkre azonban eddig nem érkezett válasz. Úgy tudjuk, hogy a városháza már elkészítette kötelező érvényű rendeletét, amely korlátozná a játéktermek és kaszinók működését a városban, a javaslat viszont még nem került a képviselők elé. Állítólag többen azt hiányolják a javaslatból, hogy a tiltó rendelkezéssel párhuzamosan nem foglalkozik a korlátozásból származó adókiesés pótlásával. Az ebből származó önkormányzati bevételek az elmúlt években a következően alakultak: 2018: 296 404 euró, 2019: 354 274 euró, 2020-ban pedig a járvány miatt előreláthatólag 280 000 euró kerülhet a városi kasszába.

A késlelkedés oka tehát az lehet, hogy a testületben néhányan a kiegyenlített városi költségvetést fontosabbnak tartják az emberi sorsoknál. Valahogy gyorsan össze kellene hangolni a kettőt!

Megosztás
Címkék