2023. január 21., 07:44

„Kaszás járt a Donnál, Kínt és szörnyű halált osztott.”

Párkányban a Memoriae Patrum Honismereti Társulás, a Városi Művelődési Központtal közösen, regionális megemlékezést tartott a doni katasztrófa 80. évfordulója alakalmából. Külön kegyelem, hogy az emlékműsor ideje alatt sűrűn havazott, így a jelenlévők még inkább át tudták érezni, a Donnál harcoló katonáink megpróbáltatásait.

Doni hősök
Emlékező beszédet Bréda Tivadar mondott
Fotó: Bokor Klára

A megemlékezés első részében Maruzs Roland alezredes Doni Kalendárium című könyvének bemutatójára került sor a Párkányi Városi Múzeumban. A szerzőt Illésfalvi Péter hadtörténész mutatta be.

Elmondta, Maruzs Roland személyekre reflektálva mutatja be a magyar hadtörténetnek olyan területét, amelyet kevesen elemeznek. Kitért arra is, a katonai vitézséget minden korban attól függetlenül ismerték el, hogy a háború igazságos volt-e vagy sem, ezért minden elesett katona hősi halottnak minősül, aki pedig a harcban kitüntette magát, megérdemli a hősöknek járó megbecsülést.

doni hősök
Illésfalvi Péter, Maruzs Roland és Juhász Gyula
Fotó:  Bokor Klára

„A kalendáriumban szereplő történetek sora csupán egy merítés, ennél jóval több a nevesített vagy névtelen doni hős, de arra elegendő, hogy képet kapjunk arról, mit jelentett a magyar kollektív tudatban azóta is élő fogalom: Don-kanyar" – mondta el a könyvről a szerző. A kegyeleti gyertyagyújtás a városháza előtti parkban, a hősök emlékművénél vette kezdetét.

Emlékező beszédet Bréda Tivadar a Memoriae Patrum Honismereti Társulás elnöke mondott.

doni hősök
Fotó:  Bokor Klára

„A történelmi Magyarország minden falujának, városának vannak hősi halottjai. Ezek az emlékművek a múltra emlékeztetnek bennünket, de egyben figyelmeztetés is számunkra, hogy a múltat felednünk nem szabad. Mert aki a múltját nem tiszteli, annak a jövője is veszve van. Az itt látható molinón az egykori párkányi járás 32 településének hősi halottjainak a neve olvasható. A mai napon a doni katasztrófa 80. évfordulóján ezekre a magyar katonákra emlékezünk. Tisztelgünk azok előtt, akik elestek, fogságba kerültek, de tisztelgünk azok előtt is, akik viszontagságos körülmények közt, de hazatértek. De nem feledkezhetünk meg az özvegyekről, az árvákról sem, akiknek egész életüket végig kísérte a fájdalom. A háború utáni években, egészen a rendszerváltásig nem volt szabad emlékezni. Az akkori hatalom a felnövekvő generációkat apáik bírálatára nevelte. Ezért is fontos hogy megadjuk a tiszteletet és a megbecsülést a rendkívüli körülmények között harcoló magyar katonák emlékének” – emelte ki beszédében a szónok.

doni hősök
Fotó:  Bokor Klára

Illésfalvi Péter hadtörténész történelmi visszatekintése után a jelenlévők imát mondtak a hősökért a katolikus és református egyház képviselőivel, majd mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

Közreműködtek: Horányi László Jászai Mari-díjas színművész, a párkányi Csemadok mellett működő Szivárvány énekkar és az Oroszkai Hadimúzeum hagyományőrzői.
doni hősök
Maruzs Roland alezredes a könyvet dedikálja
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.